Αναγκαία είναι η αλλαγή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας στην Κοζάνη, το οποίο κατασκεύασαν τα ΕΛΠΕ και έχει ισχύ 204 MW.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι εξαιτίας της κρίσης που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξει αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο, προκειμένου να ενισχυθεί και η αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία και η πολιτική που ασκείται οφείλει να έχει ευελιξία, αν και δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως και το 2030.
Προκειμένου να υπάρξει αύξησης της παραγωγής ενέργειας η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για μεγαλύτερο διάστημα και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Το χρονικό διάστημα αυτής της παράτασης «θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Φρόντισε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει ως σταθερό της στόχο να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ενώ τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση «αποτελεί μία στρατηγική επιλογή αλλά και προσωπικό μου στοίχημα».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης τη δεδομένη στιγμή που έρχεται να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. «Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και για αυτό όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις για ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και για να προστατευτούν από τα χειρότερα πιθανά σενάρια».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καμιά παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα και για αυτό η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.