ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτό: Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. ΑΠΕ

Γ. Γεραπετρίτης: Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή στη διακυβέρνηση

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως μέχρι τώρα υπήρχε εξάρτηση της διοίκησης με την πολιτική εξουσία, πράγμα που δημιουργούσε και αδράνειες, ενώ πλέον το σύστημα λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα.

Τη σημασία που έχει για τη χώρα το θέμα της οργάνωσης του κράτους υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για την οργάνωση του κράτους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέροντας πως  «η μεγαλύτερη τομή που κάναμε ήταν ο διαχωρισμός μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διακυβέρνηση» και επισήμανε ότι  γι’ αυτό και «ο πρώτος νόμος που ήρθε στη Βουλή αφορούσε στην οργάνωση του κράτους» όταν η ΝΔ εξελέγη.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «μία εκ βάθρων αλλαγή στη διακυβέρνηση», καθώς, όπως είπε, ο συγκεκριμένος νόμος ρύθμισε τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, η διοίκηση, τον τρόπο που γίνεται η νομοθεσία και τον τρόπο ελέγχου της διακυβέρνησης. Μάλιστα, όπως τόνισε, η επιλογή δικαιώθηκε καθώς εξαιτίας της πανδημίας, «η δομή του κράτους κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση» και αυτό έγινε με επιτυχία, καθώς συνεργάζονταν με μεγάλη ταχύτητα μία σειρά υπουργείων και φορέων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «η μεγαλύτερη τομή έχει να κάνει με το διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διοίκηση», καθώς αυτό ήταν κάτι που «παρήγαγε διαφθορά». Όπως τόνισε, στον υπουργό συγκεντρώνονταν εξουσίες που είχαν να κάνουν με όλο το υπουργείο, ενώ πλέον το 90% των αποφάσεων που έχει να κάνει με τη διοίκηση δεν επηρεάζεται από την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι μέχρι τώρα υπήρχε εξάρτηση της διοίκησης με την πολιτική εξουσία, πράγμα που δημιουργούσε και αδράνειες, ενώ πλέον το σύστημα λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα. Απαντώντας στην κριτική για υπερσυγκεντρωμένο σύστημα εξουσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το νέο μοντέλο δοκιμάστηκε υπό συνθήκες τεράστιας πίεσης, λόγω της πανδημίας. Και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ευνοήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης και εν τέλει η ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Μάλιστα, μίλησε και για τρόπους ελέγχου της εξουσίας αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένο όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021 και αυτή είναι η υψηλότερη μορφή λογοδοσίας που μπορεί να υπάρχει» και κατέληξε πως «έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: O Α. Σαμαράς επέλεξε να κάνει βίντεο κατά της ΝΔ

Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε το βίντεο του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να επιδιώκει αντιπαράθεση, και αναφέρθηκε στην υπόθεση Ντόκου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας. Τόνισε την καταδίκη κάθε μορφής πολιτικής βίας.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Να αναλάβει ευθύνες ο πρωθυπουργός, όχι να το παίζει αόρατος

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Μαξίμου πως προστατεύει ανεξήγητα τον γγ Εθνικής Ασφάλειας κ. Ντόκο, μετά το περιστατικό με τους Ρώσους φαρσέρ, κάνοντας λόγο για «ερασιτεχνισμούς» και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει ευθύνες.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μαρόκο ιδρύει κέντρο κινηματογραφικής παραγωγής στην Ουαρζαζάτ

Η μαροκινή κυβέρνηση ξεκινά τη δημιουργία της Διεθνούς Πόλης Κινηματογράφου στην Ουαρζαζάτ, χώρο γνωστό από χολιγουντιανές ταινίες, με στόχο να αποτελέσει ολοκληρωμένο κέντρο για παραγωγές, εκπαίδευση και καινοτομία στον κινηματογράφο.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις του Σεπτεμβρίου: Ακρίβεια, πακέτο ΔΕΘ, τέλος Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση θέτει τρεις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική έως τον Σεπτέμβριο: αντιμετώπιση ακρίβειας, ενίσχυση εισοδημάτων και ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα για τιμές και συντάξεις χηρείας.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης στα «Παραπολιτικά»: Πρέπει να πέσουν οι μάσκες

Ο Παύλος Μαρινάκης καλεί σε σαφή καταδίκη της βίας και των εγκληματικών ενεργειών, τονίζοντας πως οι δράστες δεν είναι ακτιβιστές αλλά τρομοκράτες. Προειδοποιεί ότι η ανοχή στη βία ενισχύει την ανομία και την κλιμάκωσή της.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Εννέα τραυματίες από τις δασικές πυρκαγιές, ζητούν ενισχύσεις

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, με εννιά τραυματίες και πάνω από 100.000 στρέμματα να έχουν καεί στη Βουζέλα. Η χώρα ζήτησε βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη και το Μαρόκο.