ΓΔ: 1399.26 0.62% Τζίρος: 27.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:39 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Καλπάζει η πανδημία, έρχονται νέα μέτρα: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Επιταχύνει τις αποφάσεις η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, έρχονται νέοι περιορισμοί στην εστίαση και αύξηση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης και το 2021.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η εκτόξευση των κρουσμάτων και το φάσμα περαιτέρω επιδείνωσης που θα οδηγούσε στο όριο το υγειονομικό σύστημα, καθιστούν μονόδρομο τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Χθες η Γαλλία ανακοίνωσε γενικό lockdown, εκτός των σχολείων, για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ σε μερικό lockdown προχώρησε η Γερμανία, μέτρα που οδήγησαν σε «βύθιση» τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική.

Στην Ελλάδα μετά το σοκ της περασμένης Τρίτης όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε κατά πολύ τα 1.000, χθες εκτοξεύτηκαν στα 1.547. Με τη Θεσσαλονίκη και την Αττική να βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο», η κυβέρνηση εξετάζει σειρά πρόσθετων περιοριστικών μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν άμεσα.

Το άλμα των κρουσμάτων, ειδικά χθες που ξεπέρασε τα 1.500, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς οι ειδικοί προέβλεπαν ότι αυτό θα συμβεί αρκετά αργότερα. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι επισπεύδουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων παρά την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται στην κυβέρνηση την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα από σήμερα στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Αν δεν υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και με τα νέα μέτρα τότε η κυβέρνηση είναι πιθανό να προχωρήσει σε γενικό lockdown ακολουθώντας τα χνάρια της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, τόνισε, ότι το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. 

Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόσθετα μέτρα εξετάζονται και για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο «πορτοκαλί». Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας στην εστίαση, με υποχρεωτικό κλείσιμο στις 9 το βράδυ, η διεύρυνση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και η επέκταση της τηλεργασίας.

Επιπλέον, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 στον χάρτη υγειονομικής περίθαλψης.

Το σενάριο ύφεσης το 2021

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στο υγειονομικό πεδίο φέρνει πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης το 2021, στο οποίο πρώτο αναφέρθηκε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και λαμβάνει ως βασική υπόθεση την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα έπλητταν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα. «Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινωθούν έντονα στη διάρκεια του χειμώνα, στην Ελλάδα και διεθνώς, θα υπάρξει συνέχιση ύφεσης το επόμενο έτος, με ρυθμό 2,5-4,0%», τονίζεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ,

  • Το εναλλακτικό σενάριο πρόβλεψης περιλαμβάνει την έντονη επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, στη διάρκεια του χειμώνα, που επηρεάζει τις προβλέψεις για το 2021. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λήψη εκτεταμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με ισχυρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
  • Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται η υλοποίηση πρόσθετων δράσεων στήριξης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πάρα ταύτα, θα υπάρξουν ισχυρές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, ενώ θα επηρεαστούν αρνητικά και οι διεθνείς ταξιδιωτικές μετακινήσεις στην Ελλάδα.
  • Επιπλέον, η ύφεση το τρέχον και η ανάκαμψη το επόμενο έτος στην Ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερη και μικρότερη αντίστοιχα των προσφάτως προβλεπόμενων (9,0% και 4,0% αντίστοιχα).

Όπως φαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, το «μαύρο» σενάριο για ύφεση 2,5% - 4,00% το 2021 θα προκαλούσε τεράστιες ανατροπές στα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και κατά 2,5%, αντί να αυξηθεί έως 4,5%, οι επενδύσεις να μειωθούν κατά 10%, αντί να αυξηθούν έως και κατά 20%, οι εξαγωγές να μειωθούν έως κατά 11%, αντί να αυξηθούν έως 20% και η ανεργία να ξεπεράσει το 20%, αντί να μειωθεί στο 17%.

Το εναλλακτικό σενάριο του ΙΟΒΕ: Πώς μεταβάλλονται τα βασικά μεγέθη της οικονομίας

iobe_enallaktiko

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κύριος στόχος να κρατηθεί «όρθιο» το Σύστημα Υγείας 

Σε μία έφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι υπήρξε χαλάρωση στην εφαρμογή του δεύτερου lockdown, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρισμός δεν επιβάρυνε την πορεία της πανδημίας.
athens_lockdown
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown Νο 2: Γιατί επιβάλλεται, τι σημαίνει για την οικονομία

Επικίνδυνες πιέσεις στο ΕΣΥ οδήγησαν την κυβέρνηση σε εσπευσμένες αποφάσεις. Καλύτερα προετοιμασμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις, βαρύ πλήγμα σε λιανεμπόριο και εστίαση. Σε διψήφιο ποσοστό οδηγείται η ύφεση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθύτερη ύφεση «βλέπει» το ΙΟΒΕ με συρρίκνωση ΑΕΠ 7,5% - 10%

Η επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον οδηγεί το ΙΟΒΕ σε αναθεώρηση εκτιμήσεων, ενώ τονίζεται ότι χωρίς την υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης θα είναι βασανιστικά αρχή η ανάκαμψη από το 2021 και μετά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για την Ελλάδα και... οι εκλογές

Σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αντλήσει μεγάλα κεφάλαια για νέα έργα, υποδομές και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Χρειάζεται, όμως, μια κυβέρνηση με νωπή εντολή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες προσδοκίες ανάπτυξης, ενώ η Ευρώπη «φρενάρει»

Πολύ κοντά στις τιμές ρεκόρ του καλοκαιριού παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Κρίσιμη για τη συνέχεια η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, τονίζει το ΙΟΒΕ.