Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά στο Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το protothema.gr, ο τουρκικός στολίσκος βγαίνοντας από τα Δαρδανέλια απλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Τενέδου και Ίμβρου, προκαλώντας την ανάλογη κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του οποίου τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις προκειμένου να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική δραστηριότητα.
Παράλληλα, κύκλοι του Πενταγώνου αναφέρουν ότι η αιφνιδιαστική έξοδος των τουρκικών πλοίων από τα Δαρδανέλια συνδέεται άμεσα με τις τρεις navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης μέσω των οποίων δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η πιο πρόσφατη από αυτές μάλιστα, αναφέρει ότι σήμερα, από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, το τουρκικό Π.Ν πρόκειται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν συνδυαστικά με τα ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν χθες, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στον κόλπο του Ξηρού και σε απόσταση 30 περίπου ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.
Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο
Την ίδια ώρα, μόλις 17 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο βρίσκεται το Oruc Reis, η Navtex του οποίου λήγει την Πέμπτη, ενώ πρόθεση της Τουρκίας είναι να παραμείνει εκεί το ερευνητικό σκάφος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Φ. Ντονμέζ ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή, η Τουρκία θα στείλει και γεωτρύπανο.
«Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε επίσης ο Ντονμέζ.