Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές.
Έπειτα από την αποχώρηση του Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους, επιμένοντας ωστόσο πως είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.
Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του.
Παράλληλα, δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ -οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανέφερε ότι «η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα».