ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 04:21:36
Υπουργείο Εξωτερικών
Φώτο: Υπουργείο Εξωτερικών

Αστείο η Τουρκία να κάνει υποδείξεις για σεβασμό των μειονοτήτων

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως στην περιοχή της Δυτικής Θράκης λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία και ρωτά την τουρκική κυβέρνηση για τα 3 μόλις αντίστοιχα ελληνικά δημοτικά στη Κωνσταντινούπολη.

Ηχηρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στην Τουρκία που κατηγόρησε την Ελλάδα για προσπάθεια αφομοίωσης και καταπίεσης της μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

Η Τουρκία κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παραμένει απλός θεατής και τονίζει ότι θα θέσει το ζήτημα σε γνώση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα έκλεισε τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική (σ.σ. μουσουλμανική) μειονότητα στη Δυτική Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και τον μικρότερο αριθμό μαθητών, μέσω «προσωρινής αναστολής», χωρίς διαβούλευση με τη μειονότητα.

Το πρόσφατο κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων μειονοτήτων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Με αυτήν την τελευταία απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας, που ήταν 231 έως 25 χρόνια πριν, μειώθηκε σε 115.

Αυτή η πρακτική από την Ελλάδα αποτελεί μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης και καταπίεσης προς τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ήταν απλώς θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.

Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, εμποδίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα σχολεία που έκλεισε.

Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων και των εγκαταστάσεων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και θα θέσει αυτό το ζήτημα υπόψη των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρωτοβουλίες μας προς τις ελληνικές αρχές που στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωγράφειο Σχολείο πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Λύση για την προσωρινή μεταστέγαση της Πατριαρχικής Σχολής

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή θα μετεγκατασταθεί για τρία χρόνια στο πρώην δημοτικό σχολείο Ταταούλων λόγω έργων ενίσχυσης του ιστορικού της κτηρίου στο Φανάρι, εν όψει κινδύνου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Τουρκίας- Συρίας στη Δαμασκό για ασφάλεια και διμερείς σχέσεις

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ συναντώνται στη Δαμασκό με τη συριακή ηγεσία, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας με τις SDF, ζητήματα εθνικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καλεί Ρώσο και Ουκρανό πρεσβευτή για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή Ουκρανίας και τους εν ενεργεία επιτετραμμένους Ρωσίας στο ΥΠΕΞ για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις σε ρωσικά πλοία εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανοιχτοί δίαυλοι με Τουρκία και εντατική διπλωματική δράση από Ελλάδα

Το ΥΠΕΞ τονίζει τη λειτουργική σχέση Ελλάδας–Τουρκίας, ενώ ο Γεραπετρίτης πραγματοποιεί διαδοχικές διεθνείς επαφές για ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη διπλωματική παρουσία της χώρας.
Σημαία της Κύπρου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία ΑΟΖ Λιβάνου - Κυπριακής Δημοκρατίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τη συμφωνία ΑΟΖ Λιβάνου–Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην στηρίζει τέτοιες «μονομερείς ενέργειες».
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χακάν Φιντάν συγκαλεί σύσκεψη ΥΠΕΞ Ισλαμικών χωρών για τη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν θα φιλοξενήσει συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για τις εξελίξεις στη Γάζα, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από Τουρκία, ΗΑΕ, Ινδονησία, Κατάρ, Πακιστάν, Σ. Αραβία και Ιορδανία.