ΓΔ: 2676.5 -1.11% Τζίρος: 186.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:17:36
Νίκος Παππάς ομιλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ΕΦΚΑ και Αναπτυξιακή Τράπεζα στην αντιπαράθεση με τα funds

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά εγγυήσεων στον ΕΦΚΑ, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και αξιοποίηση 350.000 ακινήτων των funds ως κοινωνική κατοικία, ενισχύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη μεταφορά των εγγυήσεων, που σήμερα στηρίζουν τα funds, στον ΕΦΚΑ, παρουσίασε ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ και βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5». Η πρόταση περιλαμβάνει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και δημιουργία μεγάλου αποθέματος κοινωνικής κατοικίας, όπως επισήμανε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «πρέπει να αγοραστούν πίσω τα μπουκέτα των ακινήτων. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Το σχέδιο Ηρακλής έχει καταρρεύσει», εξηγώντας πως ο ΕΦΚΑ θα λάβει εγγυήσεις και θα συνεργαστεί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει τη ρύθμιση των δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση ενισχύει τον ΕΦΚΑ, αποκαθιστώντας τη ζημιά 12-14 δισ. ευρώ που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI, χωρίς να απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη. Ο ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη ρύθμιση των δανείων, ενώ περίπου 350.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των funds μπορούν, σε διάστημα 2-3 ετών, να αποτελέσουν το απόθεμα κοινωνικής κατοικίας.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «μιλάμε για ένα πακέτο 5 δισ. ευρώ κατ' έτος, το οποίο καλύπτεται κατά το ήμισυ από τα πλεονάσματα και κατά το ήμισυ από φορολόγηση υπερκερδών». Το πακέτο περιλαμβάνει 13ο μισθό, 13η σύνταξη, μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση ΕΦΚ και περίπου 1 δισ. ευρώ για στεγαστική πολιτική.

Για τον δημοσιονομικό χώρο, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι στον νέο ευρωπαϊκό κανόνα «υπάρχουν δυο βασικές ευελιξίες»: τα διακριτά μέτρα εσόδων και οι άπαξ δαπάνες, διευκρινίζοντας πως «13η σύνταξη χωράει αν αξιοποιείς αυτές τις ευελιξίες». Απαντώντας σε κυβερνητικά στελέχη για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους, επανέλαβε την πρόσκληση προς το οικονομικό επιτελείο για δημόσια συζήτηση και ζήτησε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με Μητσοτάκη και Πιερρακάκη. Τέλος, υπενθύμισε ότι τα δάνεια που αποπληρώνονται πρόωρα έχουν σταθερό επιτόκιο 1,5%, ενώ η Ελλάδα σήμερα δανείζεται ακριβότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογότυπο ΕΦΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο ΕΦΚΑ να γίνει Κοινωνικό Επενδυτικό Ταμείο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει τη μετατροπή του ΕΦΚΑ σε Κοινωνικό Επενδυτικό Ταμείο, αποκαθιστώντας ζημιά 14 δισ. από το PSI με κρατικές εγγυήσεις και προωθώντας κοινωνική στέγη, σταθερές συντάξεις και επενδύσεις σε υποδομές.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη για πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα

Στο 11ο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα αγροτικά μπλόκα, τις διαγραφές φοιτητών, τους ελέγχους αλκοτέστ, τη συνταγματική αναθεώρηση και διεθνή ζητήματα.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιώτες θα... κυνηγήσουν τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ επιστρατεύει ιδιωτικούς φορείς για να εντοπίσουν οφειλέτες, ακίνητα, καταθέσεις και να προτείνουν ρυθμίσεις, με στόχο την αύξηση των εισπράξεων. Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης στο Καστελόριζο για γιορτή απελευθέρωσης και έργα στη Μεγίστη

Η Βουλή θα επισκευάσει δύο σπίτια στο Καστελόριζο, για να στεγαστούν ιατροί και εκπαιδευτικοί, με δαπάνη 150.000 ευρώ. Η απόφαση ανακοινώθηκε ενόψει της επετείου απελευθέρωσης της Μεγίστης και επίσκεψης Κακλαμάνη στο νησί.