Τη μετατροπή του ΕΦΚΑ σε Κοινωνικό Επενδυτικό Ταμείο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση «αλλάζει τη λογική της οικονομικής πολιτικής». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο μοντέλο προστατεύει την κατοικία, δημιουργεί σημαντικό απόθεμα κοινωνικής στέγης, ενισχύει την περιουσία του Ταμείου και διασφαλίζει σταθερά έσοδα, ενώ θωρακίζει τις συντάξεις για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Το σχέδιο, όπως επισημαίνεται, εστιάζει στην αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI του 2012, όταν τα αποθεματικά τους μειώθηκαν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ. Η αποκατάσταση προβλέπεται να γίνει με ισόποσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες δεν προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και αποτελούν τη βάση για το νέο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σύμφωνα με το σχήμα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο ΕΦΚΑ θα αποκτά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με βάση την πραγματική οικονομική τους αξία. Οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας μέσω ρυθμίσεων που προβλέπουν διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, ουσιαστική μείωση χρέους και δόσεις προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των νοικοκυριών.
Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει τη μετατροπή πάνω από 300.000 ακινήτων σε κοινωνική κατοικία, με τη συνεργασία του ΕΦΚΑ και των Δήμων για ανακαίνιση, διαχείριση και διάθεση με χαμηλό κοινωνικό ενοίκιο. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που πληρούν τα κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια θα έχουν προτεραιότητα για την παραμονή τους με κοινωνικό ενοίκιο.
Στρατηγικές επενδύσεις και ενίσχυση του δημόσιου συμφέροντος
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεκτείνεται και στη σταδιακή απόκτηση συμμετοχών σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Εθνική Τράπεζα και ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου επενδυτή που θα συνδυάζει την απόδοση της περιουσίας των ασφαλισμένων με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Όπως αναφέρεται, η νέα στρατηγική διαφοροποιείται από το υφιστάμενο μοντέλο που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιδοτεί τις υψηλές τιμές και διοχετεύει δημόσιους πόρους στα funds. Αντίθετα, η πρόταση επικεντρώνεται στη δημιουργία κοινωνικής περιουσίας, την αύξηση της προσφοράς προσιτής κατοικίας και τη διασφάλιση μόνιμων εσόδων υπέρ των ασφαλισμένων.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ΕΦΚΑ μετατρέπεται σε θεσμικό επενδυτή, ενισχύοντας τα αποθεματικά του και δημιουργώντας σταθερές προσόδους για το ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.