ΓΔ: 2701.03 -0.02% Τζίρος: 145.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:36
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο

Γ. Γεραπετρίτης: Υπόθεση όλου του Ελληνισμού τα δικαιώματα του Πατριαρχείου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του πατριάρχη Ιεροσολύμων, υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στα πρεσβυγενή πατριαρχεία και χαρακτήρισε τη σχέση αυτή ως ζήτημα πίστης και ιστορικών δεσμών, όχι γεωπολι

Τη στήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεοφίλου Γ΄.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του πατριάρχη «ευλογία», με βαθιά πνευματική σημασία για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Τόνισε ότι τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούν υπόθεση ολόκληρου του Ελληνισμού και επισήμανε πως η χώρα εργάζεται σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο για την προστασία του Status Quo και του καθεστώτος των Ιερών Προσκυνημάτων, καθώς και για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Ιεροσολύμων και των Αγίων Τόπων.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά ο κύριος και ανιδιοτελής υποστηρικτής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των πρεσβυγενών πατριαρχείων. Όπως ανέφερε, η σχέση αυτή δεν αποτελεί ζήτημα γεωπολιτικών επιρροών, αλλά θέμα πίστης, ταυτότητας και ιστορικών δεσμών.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει θεσμικά τη μοναδική αυτή σχέση με τα πρεσβυγενή πατριαρχεία, καθώς περιλαμβάνεται ρητά στο Σύνταγμά της.

Στρατηγικό μνημόνιο και πρωτοβουλίες στήριξης

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η επίσκεψη του πατριάρχη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η περιοχή δοκιμάζεται από παρατεταμένη κρίση και νέα κλιμάκωση συγκρούσεων. 

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του ποιμνίου του, εργαζόμενη παράλληλα για την ειρήνη στην περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μνημονίου στρατηγικής σημασίας για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που εκπροσωπήθηκε με ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης στα εγκαίνια του Διεθνούς Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στον Τόπο του Βαπτίσματος.

Νομοσχέδιο για τους κληρικούς της ομογένειας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο νομοσχέδιο για τους κληρικούς της ομογένειας, το οποίο, όπως είπε, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. 

Όπως εξήγησε, για πρώτη φορά η Πολιτεία και η Εκκλησία διαμορφώνουν ένα θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των πρεσβυγενών πατριαρχείων.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου βασίζεται στην παροχή βοήθειας μέσω της Εκκλησίας της Ελλάδος, διατηρώντας όμως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα ίδια τα πατριαρχεία.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πατριάρχη Θεόφιλο για την παρουσία του στην Αθήνα, ευχήθηκε δύναμη και φώτιση στο έργο του και επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ Βαρσέν Αγκαμπεκιάν Σαχίν

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί αύριο με την Παλαιστίνια υπουργό Εξωτερικών Βαρσέν Αγκαμπεκιάν Σαχίν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.
Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ενίσχυση ελληνικών εξαγωγών και οικονομικών σχέσεων με Ιαπωνία

Στις 5-6 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, το ΥΠΕΞ με την Enterprise Greece και την Export Credit Greece τόνισαν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων, αναδεικνύοντας ευκαιρίες και εργαλεία στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή το Μνημόνιο για τη συνεργασία Ελλάδας και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προβλέποντας χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης στο 6ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα μιλήσει αύριο στις 12:00 μ.μ. σε συζήτηση για τη νέα γεωπολιτική τάξη σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο, στο 6ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την έναρξη του Εκκλησιαστικού Έτους, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκπροσώπους της ομογένειας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση ΥΠΕΞ στη ΔΕΘ: «Εξωστρέφεια για δυνατή Ελλάδα»

Το ΥΠΕΞ διοργανώνει εκδήλωση στη ΔΕΘ στις 4/9/2026 με θέμα τη διεθνή εξωστρέφεια της Ελλάδας. Θα μιλήσουν ανώτερα στελέχη και θα συζητηθούν οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η οικονομική ενίσχυση της χώρας.