ΓΔ: 2239.1 0.13% Τζίρος: 101.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:35
Νίκη Κεραμέως ομιλία
Η Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

Οι νοσηλευτές και οδηγοί ΕΣΥ & ΕΚΑΒ εντάσσονται στα βαρέα ανθυγιεινά

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την ένταξη νοσηλευτών και εργαζομένων ΕΣΥ-ΕΚΑΒ στα βαρέα ένσημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επαγγέλματος. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ό,τι κι αν αποφασίσει το ΣτΕ.

Την ένταξη των νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, οδηγών και διασωστών του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Η υπουργός χαρακτήρισε τη ρύθμιση «σημαντική», επισημαίνοντας ότι έρχεται να στηρίξει έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο. Όπως ανέφερε, «είναι δύσκολο επάγγελμα και θέλουμε να τον ενισχύσουμε». Υπενθύμισε, επίσης, τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού για ένα συνολικό πλέγμα ρυθμίσεων που θα στηρίζει τους νοσηλευτές.

Αναφερόμενη στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, η κ. Κεραμέως απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο περικοπών. «Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, θα εξετάσουμε συνολικά το ζήτημα και θα νομοθετήσουμε, εφόσον χρειαστεί, αλλά δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας», υπογράμμισε.

Νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών για όμοια εργασία. Όπως σημείωσε, το ζήτημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς, παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να υπάρχουν μισθολογικές αποκλίσεις που φτάνουν έως και 13%.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει περαιτέρω υποχρεώσεις μισθολογικής διαφάνειας, πριν από την πρόσληψη, αλλά και μετά». Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ουδέτερες ως προς το φύλο προκηρύξεις θέσεων, υποχρέωση ανακοίνωσης του εύρους ή του ακριβούς μισθού πριν τη συνέντευξη και απαγόρευση ερωτήσεων σχετικά με προηγούμενες απολαβές.

Μετά την πρόσληψη, εφόσον υπάρχει υπόνοια ανισότητας, ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζητήσει στοιχεία για τις δικές του απολαβές και για συναδέλφους όμοιας κατηγορίας. Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι κάθε απόκλιση στην αμοιβή πρέπει να τεκμηριώνεται αντικειμενικά, όπως με εμπειρία ή ειδικά προσόντα. Αν η απόκλιση υπερβαίνει το 5% χωρίς αιτιολόγηση, θα παρεμβαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη και στη συνέχεια η Επιθεώρηση Εργασίας.

Η ρύθμιση, όπως υπογράμμισε, θα αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ενώ οι μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές εντοπίζονται κυρίως σε εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας.

Εθνική Κοινωνική Συμφωνία και συλλογικές συμβάσεις

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο ευνοϊκό πλαίσιο μέσω δύο πρώτων Συλλογικών Συμβάσεων. Όπως είπε, «είναι σε διαδικασία υπογραφής πολλές νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων οδηγεί σε αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων εργασίας. «Ερχόμαστε να στηρίξουμε τον εργαζόμενο και να βάλουμε ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο, που ενισχύει τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά στο συνέδριο της ΝΔ

Κληθείσα να σχολιάσει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι το κόμμα είναι «πολύ υπερήφανο για τον πλουραλισμό απόψεων», από τη βάση έως και τους βουλευτές. Αναφερόμενη στην απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, σημείωσε: «Όλους μας λυπεί το γεγονός ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι της παράταξής μας, οι οποίοι ο καθένας από τη θέση του έχουν συμβάλει καθοριστικά στην πορεία αυτού του τόπου και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα, δεν ήταν μαζί μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

Αρχές 2027 ξεκινά η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, ανέφερε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Ο Β. Μεταξάς του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό φωτιάς σε ασθενοφόρο και κατέκρινε ελλείψεις και κυβερνητική πολιτική.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αεροδιακομιδή έξι παιδιών μεταναστών από Χίο προς Αθήνα

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε αεροδιακομιδή έξι ανήλικων μεταναστών από το Νοσοκομείο Χίου στην Αθήνα. Πέντε έχουν πολλαπλά κατάγματα, ενώ ένα είναι ασυνόδευτο. Θα νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».