ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά στη Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

ΟΔΔΗΧ: Μείωση χρέους και άντληση 7,7 δισ. από τις αγορές το 2025

Ο απολογισμός του ΟΔΔΗΧ για το 2025 δείχνει μείωση χρέους, άντληση 7,7 δισ. από τις αγορές και πρόωρες αποπληρωμές 5,3 δισ., με το κόστος εξυπηρέτησης κάτω από 1,8%.

Τον απολογισμό του ΟΔΔΗΧ για το 2025 παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας έμφαση στη μείωση του δημόσιου χρέους, την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και τη διατήρηση χαμηλού κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το 2025 περίπου 7,7 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ευνοϊκούς όρους, ενώ κάλυψε πλήρως τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. 

Παράλληλα, προχώρησε σε πρόωρες αποπληρωμές ύψους 5,3 δισ. ευρώ από παλαιά δάνεια του 2010.

Η διαχείριση του χρέους οδήγησε σε μείωση του συνολικού χρέους κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος, μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων, μειώθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ. 

Όπως επισημάνθηκε, οι παρεμβάσεις αυτές περιόρισαν τους κινδύνους από επιτόκια και συναλλαγματικές διακυμάνσεις και διασφάλισαν όφελος περίπου 2,6 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο παραμένει κάτω από το 1,8% σε ετήσια βάση, περιλαμβανομένων και των αναβαλλόμενων τόκων. 

Η μέση διάρκεια του χρέους ξεπερνά τα 18 έτη, στοιχείο που ενισχύει τη σταθερότητα και μειώνει την έκθεση της χώρας σε βραχυπρόθεσμες αναταράξεις.

Στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ακόμη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 5,4% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 63 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020.

«Η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και το καθιστά ολοένα πιο βιώσιμο, χωρίς να μετακυλίει βάρη στις επόμενες γενιές», ήταν το βασικό μήνυμα της παρουσίασης.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα παραμένει ισχυρή, με υψηλή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα και επιτόκια που έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από χώρες όπως η Ιταλία, ενώ η χώρα προσεγγίζει πλέον τις αποδόσεις κρατών όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Όπως σημειώθηκε, η Ελλάδα θεωρείται πλέον αξιόπιστος εκδότης χρέους με επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερους όρους δανεισμού στο μέλλον και ενισχύει τη συνολική οικονομική σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινέζικα νομίσματα yuan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τα δάνεια σε γιουάν αυξήθηκαν κατά 11,52 τρισ. στο 9μηνο 2026

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα δάνεια σε γιουάν στην Κίνα Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2026, φτάνοντας τα 11,52 τρισ. γιουάν, με τα εκκρεμή δάνεια να αγγίζουν τα 283,44 τρισ. και τη ρευστότητα M2 να αυξάνεται κατά 7,2% ετησίως.
μακέτα οικίας κατασκευής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2026

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ορέστης Καβαλάκης στην Prodexpo 2026. Νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ» με μεγαλύτερη ευελιξία.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Τρίπολης

Εγκρίθηκε 9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, με 18 θέσεις ημερήσιας νοσηλείας, 72 κλίνες και σύγχρονο εξοπλισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομική εφαρμογή απόφασης δανείων: Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Μαρκόπουλου και Αποστολάκη

Η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, εφαρμόζοντας αναδρομικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό τόκων στα δάνεια Κατσέλη. Προβλέπεται μεταβατικό διάστημα, με τις οφειλές πλέον να καταβάλλονται άτοκα.