ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Ζελένσκι: Απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια οι ρωσικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Σίσι για την απειλή στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω ρωσικών επιθέσεων σε πλοία. Επεσήμανε ότι μειώνονται οι προμήθειες τροφίμων προς Αίγυπτο, Αφρική και Μέση Ανατολή, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και ελλείψεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συζήτησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι για την αυξανόμενη απειλή στην επισιτιστική ασφάλεια, αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων σε φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων για την Αίγυπτο και για σημαντικό αριθμό άλλων χωρών στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή». Όπως επεσήμανε, αυτές οι προμήθειες βρίσκονται πλέον υπό σοβαρή απειλή λόγω του πολέμου της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι «βλέπουμε ήδη μια σημαντική μείωση των προμηθειών και αυτή θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες», σημειώνοντας πως θα υπάρξουν «αυξήσεις τιμών και ελλείψεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι Κίεβο και Κάιρο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων.

Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε φορτηγά πλοία και υποδομές ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα έχουν μπλοκάρει de facto τη βασική οδό εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών προς τις διεθνείς αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνομιλίες για Μαύρη Θάλασσα με Ινδία, Τουρκία κι άλλες χώρες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτος και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν σε συνομιλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συζητούνται και προτάσεις από περισσότερα κράτη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουκουρέστι: Πλήγμα σε πλοίο προς Ουκρανία ανοιχτά της Ρουμανίας

Πλοίο με σημαία Λιβερίας που ταξίδευε από Αίγυπτο προς Ουκρανία επλήγη στα ανοιχτά της Ρουμανίας, σε επίθεση που ενδέχεται να συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου προέδρου Νικουσόρ Νταν.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν τον απόπλου πλοίου φορτωμένου με σιτάρι

Eίναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ένα πλοίο χρησιμοποιεί το θαλάσσιο διάδρομο που έχει δημιουργηθεί από το Κίεβο για να παρακάμψει τον αποκλεισμό και τις απειλές από τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο δάνειο από ΔΝΤ ζητά η Αίγυπτος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία και δοκιμάζεται σκληρά από την ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 10%.