ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο

Γ. Γεραπετρίτης για Γ. Βασιλείου: Ρεαλιστής πατριώτης, όχι λαϊκιστής

Ο Γιώργος Βασιλείου διέθετε σπάνιο συνδυασμό αρετών, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στον επικήδειό του, τονίζοντας τη δημοκρατικότητα, τη μόρφωση και το όραμα του πρώην Προέδρου της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την εξόδιο ακολουθία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, υπογράμμισε τη μοναδική συνύπαρξη σπάνιων ιδιοτήτων στο πρόσωπο του εκλιπόντος.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις δημοκρατικές ρίζες, την ευρυμάθεια και την αγάπη του Γιώργου Βασιλείου για τα γράμματα και τις τέχνες. Επισήμανε τον ορθολογισμό, το όραμα και την παραδειγματική εργατικότητα που χαρακτήρισαν τη δημόσια πορεία του, καθώς και την ικανότητά του να συνθέτει διαφορετικές απόψεις, υιοθετώντας την αριστοτέλεια μεσότητα.

Τόνισε τη γόνιμη συνεργασία του Βασιλείου ακόμη και με πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. Αυτή η στάση, σύμφωνα με τον υπουργό, προσδίδει ιδιαίτερη αξία και στις δύο προσωπικότητες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Ο Γιώργος Βασιλείου, όπως σημειώθηκε, έθεσε με το εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό του έργο τα θεμέλια για μια σύγχρονη, δυναμική και ευημερούσα Κύπρο, παρά τις συνεχείς προκλήσεις που προκύπτουν από την εισβολή και κατοχή μέρους του νησιού.

Σε διπλωματικό επίπεδο, διακρίθηκε για τη σταθερή προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η παρακαταθήκη του Γιώργου Βασιλείου και το Κυπριακό

Τρεις δεκαετίες μετά, το αίτημα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει επίκαιρο. Η εικόνα της Λευκωσίας ως μοναδικής διαιρεμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή πληγή και πρόκληση για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η Κύπρος, σε απόλυτη σύμπνοια με την Ελληνική Δημοκρατία, συνεχίζει τον αγώνα του Γιώργου Βασιλείου. Υπάρχει ελπίδα ότι η πρόσφατη αναβάθμιση του ζητήματος στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως το εγχείρημα θεωρούνταν από πολλούς ανέφικτο σε πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπλοκότητα και τις υψηλές απαιτήσεις της τεχνικής προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια διαδικασία που συχνά διαρκεί χρόνια.

Ο Γιώργος Βασιλείου, με την υποδειγματική του δράση, κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο όταν ολοκληρώθηκε η πολιτική διαπραγμάτευση για την ένταξη.

Ο κ. Βασιλείου χαρακτηρίστηκε ως άνθρωπος αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής, που πίστευε πως κανένας αγώνας δεν πρέπει να θεωρείται χαμένος αν δεν καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια. Η δημαγωγία του ήταν άγνωστη και προτιμούσε τον πραγματισμό και την ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Γιώργος Βασιλείου έφυγε σε μια περίοδο σημαντική για τον Ελληνισμό, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη ταυτότητα του νησιού.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη του Βασιλείου για τους τόπους καταγωγής του, όπως η Βυτίνα και η Μυτιλήνη, που παρέμειναν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής του διαδρομής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία συντονισμού ενόψει εξελίξεων και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Επείγει η επανεκκίνηση συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό

Η Ρένα Δούρου τονίζει την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία: Προσηλωμένοι σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την εθνική σημασία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και επεσήμανε τα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, περιλαμβάνοντας πρόστιμα και αεροσκάφη.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Απόλυτος στόχος μας η επανένωση και στήριξη της Κύπρου

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στις εκδηλώσεις για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.