ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τις διακοπές ρεύματος στον Αχελώο

Ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος σε ορεινές κοινότητες Άρτας/κοιλάδας Αχελώου, ζητώντας στήριξη για αναβάθμιση δικτύων.

Στο επίκεντρο της ερώτησης που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, βρέθηκαν οι επαναλαμβανόμενες και πολυήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ορεινές κοινότητες του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αρναούτογλου, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ολόκληρα χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών και στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζει έντονη απαξίωση, με παλιές και επικίνδυνες κολώνες, διαλυμένα δίκτυα, κομμένα καλώδια και έλλειψη συστηματικής συντήρησης για πολλά χρόνια. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η αδυναμία διασφάλισης αξιόπιστης και συνεχούς ηλεκτροδότησης σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Κοιλάδα του Αχελώου, δεν αποτελεί απλώς τεχνικό πρόβλημα. 

Υπονομεύει την ποιότητα ζωής, αποθαρρύνει τη μόνιμη κατοίκηση, πλήττει την αγροτική δραστηριότητα και εντείνει το αίσθημα εγκατάλειψης, συμβάλλοντας στην ερημοποίηση και τη δημογραφική συρρίκνωση, αντίθετα με τους στόχους της ΕΕ για κοινωνική συνοχή και εδαφική σύγκλιση.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Αρναούτογλου ζητά από την Κομισιόν να αξιολογήσει την επάρκεια και ανθεκτικότητα των δικτύων ηλεκτροδότησης σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, ερωτά ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να στηρίξουν στοχευμένα την αναβάθμιση και ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών στην ύπαιθρο και αν η Κομισιόν προτίθεται να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εντάξουν την ενεργειακή ασφάλεια της υπαίθρου ως κρίσιμο πυλώνα στις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της πληθυσμιακής αποψίλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζήτησε ευρωπαϊκή προστασία για τουριστικούς σιδηροδρόμους

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης ζητά από την Κομισιόν ευρωπαϊκή στρατηγική προστασίας και χρηματοδότησης των τουριστικών και μουσειακών σιδηροδρόμων και τραμ.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης στην Κομισιόν για τη μείωση της χρηματοδότησης των υποτροφιών

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης για τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού του ΙΚΥ, ζητώντας αξιολόγηση της επένδυσης στην έρευνα και καινοτομία και τις επιπτώσεις για νέους ερευνητές και το brain drain.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις επιπτώσεις των αναθεωρήσεων του «Ελλάδα 2.0»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο «Ελλάδα 2.0», επισημαίνοντας πως αρκετά αρχικά έργα, όπως υποδομές και καινοτομία, τροποποιήθηκαν ή απεντάχθηκαν.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Στήριξη της ΕΕ στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με GSI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μέσω του Great Sea Interconnector, έργο που ενισχύει ενεργειακή ασφάλεια και εντάσσεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας επιχορήγηση 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.