ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κεφαλογιάννης επιχειρηματίας
Φωτό: Menelaos Myrillas / SOOC

Κεφαλογιάννης για «Ενεργή Μάχη»: 13 νέα κέντρα διαχείρισης κινδύνων και πρόληψη

Ο Γ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη» με 13 νέα κέντρα διαχείρισης κινδύνων στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, ενίσχυση της πρόληψης και προδιαγεγραμμένη καύση.

Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη», όπως παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη δημιουργία 13 μικρών ΕΣΚΕΔΙΚ, δηλαδή κέντρων διαχείρισης κινδύνων, στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις. 

Τα νέα αυτά κέντρα θα προσφέρουν ενιαία εικόνα διαχείρισης περιστατικών και θα ενισχύσουν την προληπτική επιτήρηση κρίσιμων ζητημάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών, απουσιάζουν τα προληπτικά μέτρα. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, επισημαίνοντας ότι πλέον οι πυροσβέστες θα μπορούν να αποκτούν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Ο υπουργός στάθηκε στη σημασία της προδιαγεγραμμένης καύσης, μια πρακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακολουθώντας πρότυπα άλλων χωρών. 

Εξήγησε ότι κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες θα γίνεται ελεγχόμενη καύση υποστρωμάτων και βιομάζας στα δάση, χωρίς να επηρεάζεται το βασικό οικοσύστημα και τα δέντρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη ικανοποιηθεί 20 από τα 27 αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να καταβληθούν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Δεν πρόκειται για τρομοκρατία, σύντομα απαντήσεις για την έκρηξη στον Κολωνό

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσφατη έκρηξη στον Κολωνό, που τραυμάτισε αστυνομικούς και πολίτες, εστιάζουν στο ποινικό έγκλημα αντί για τρομοκρατία, σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, που διαβεβαιώνει πως σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Το 2027 θα προσληφθούν 600 νέοι πυροσβέστες θητείας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε στη «Βραδυνή» την πρόσληψη 600 πυροσβεστών φέτος και άλλων 600 το 2027. Τόνισε τη μείωση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων φέτος, αλλά και την ανάγκη επαγρύπνησης.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Έκκληση δημάρχου Χερσονήσου για περιορισμό μετακινήσεων

Ο Δήμος Χερσονήσου καλεί τους δημότες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τον δήμαρχο να τονίζει την ανάγκη προσοχής και τη διαρκή κινητοποίηση των συνεργείων και της πολιτικής προστασίας.
Πυροσβεστήρας σε χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα πυροπροστασίας στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας

Ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας απέκτησε νέα δεξαμενή νερού 100 κ.μ. στο Επιχειρηματικό Πάρκο, ενισχύοντας τις πυροσβεστικές δυνατότητες της περιοχής σε συνεργασία με τον ΣΠΑΠ, για ταχύτερη αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Eυάγγελος Τουρνάς στην Πλάκα, εκεί παραμένουν ΕΜΑΚ και πυροσβεστικές δυνάμεις

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ενημερώθηκε στην Πλάκα για την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης στο κατεστραμμένο κτίριο. Πυροσβέστες και ερευνητές παραμένουν στο σημείο για περαιτέρω ενέργειες.