ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επιχειρηματίας σε πάνελ συζήτησης
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Δούκας: «Επικίνδυνη» η κυβερνητική ρύθμιση για τα πρόστιμα του ΚΟΚ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αφαιρεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τους δήμους μέσω της ρύθμισης για τα πρόστιμα του ΚΟΚ και ζητά την απόσυρσή της.

Την έντονη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τη διαχείριση των εσόδων από τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Δούκας κάνει λόγο για «επικίνδυνους ακροβατισμούς που στρέφονται ευθέως κατά των πολιτών» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, με αιφνιδιαστικό τρόπο, προωθεί νομοσχέδιο που αφαιρεί από τους δήμους περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία προέρχονται από τα πρόστιμα του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η νέα ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά αυτών των εσόδων σε ταμεία πρόνοιας αστυνομικών και άλλων σωμάτων ασφαλείας, καθώς και στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πριν αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα έσοδα, είχε προηγηθεί τριπλασιασμός των προστίμων.

Ο κ. Δούκας τονίζει ότι, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την οδική ασφάλεια, στερεί από τους δήμους σημαντικούς πόρους για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ευθύνεται για ένα στα δέκα τροχαία ατυχήματα.

Παράλληλα, αναφέρεται σε προηγούμενες κυβερνητικές επιλογές που, όπως υποστηρίζει, αποδυναμώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο αποκλεισμός των δήμων από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και η παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων καλεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να αφήσει τις δηλώσεις καταδίκης και να προχωρήσει σε δυναμικές πρωτοβουλίες για την απόσυρση της ρύθμισης, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, καλεί όλα τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει αυτό που χαρακτηρίζει ως ενορχηστρωμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά της Αυτοδιοίκησης και να προστατευτούν οι αποκεντρωμένοι θεσμοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη μηνιαία ενημέρωση με τον Κ. Τασούλα, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμά της, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και την ισχυρή διεθνή θέση της χώρας και σε εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες.
Λογότυπο Σπίτι μου ΙΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Έβδομη από το τέλος η Ελλάδα στα κονδύλια Ανάκαμψης

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας το χαμηλό ποσοστό διάθεσής τους στην αγορά και κατηγορώντας για σπατάλη, πελατειασμό και έλλειψη μεταρρυθμίσεων.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιμόπουλος: Θετική η λειτουργία του Επιτελικού Κράτους στη Θεσσαλονίκη

Ο βουλευτής ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, εξέφρασε τη στήριξή του στη λειτουργία του Επιτελικού Κράτους, τονίζοντας τη σημασία της ισχυρής δομής γύρω από τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι το αξίωμα των υπουργών δεν έχει σημασία, αρκεί να ακούνε τους πολίτες.
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Στο αρχείο οι υποκλοπές με απόφαση Αρείου Πάγου

Σφοδρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές άσκησε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση βλάπτει σοβαρά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ότι δεν υπάρχει κυβερνητική διάθεση για ουσιαστική διαλεύκανση.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Η Αριστερά θέλει φόρο στους πλούσιους, ελάφρυνση στους πολλούς

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις της Κοβέσι αποκαλύπτουν τη ρίζα του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, ασκώντας κριτική σε κυβέρνηση και στελέχη για προσπάθεια υποβάθμισής του. Υπογράμμισε ότι η κατάχρηση εξουσίας είναι ποινικό αδίκημα.