ΓΔ: 2056.38 1.09% Τζίρος: 221.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τρακτέρ σε αγρό
Φωτογραφία Shutterstock

Σαρωτικοί έλεγχοι ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη διαφάνεια στα βιολογικά προϊόντα

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εντείνει τους ελέγχους στους φορείς πιστοποίησης βιολογικών, με εντολή ΥΠΑΑΤ και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Εκτεταμένους σαρωτικούς ελέγχους στον τομέα των βιολογικών προϊόντων πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε όλο το φάσμα των οργανισμών ελέγχου και πιστοποίησης, καθώς και στους πιστοποιημένους παραγωγούς. 

Η επιχείρηση υλοποιείται με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σηματοδοτώντας αποφασιστικότητα στην τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας και στη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά βιολογικών προϊόντων.

Οι εν λόγω ενέργειες ξεκίνησαν μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες που περιήλθαν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και προωθήθηκαν στο Υπουργείο, ενώ υπήρξε και κοινοποίηση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα.

 Σε συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Ανδριανού, των Γενικών Γραμματέων, Σπύρου Πρωτοψάλτη και Αντώνη Φιλιππή, καθώς και της αρμόδιας Διεύθυνσης, υιοθετήθηκαν αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου στις δραστηριότητες των φορέων που έχουν διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ και έχουν την έγκριση του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι βήματα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας στο σύστημα πιστοποίησης:

  • Άμεση αποστολή κλιμακίων ελέγχου στους πιστοποιητικούς φορείς που σχετίζονται με τις καταγγελίες. Οι έλεγχοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τη βιολογικότητα των αγροτικών προϊόντων αλλά και το σύνολο του πιστοποιητικού έργου των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), διευρύνονται περαιτέρω. Όπου κριθεί αναγκαίο, θα ζητηθεί η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.
  • Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των ελέγχων, ζητήθηκε από τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η ανάκληση αδειών των εργαζομένων, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση του προσωπικού που συμμετέχει στη διαδικασία.
  • Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, «παγώνουν» προσωρινά όλοι οι νέοι φάκελοι που έχουν διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ, εφόσον εκκρεμεί η τελική έγκρισή τους από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
  • Δρομολογείται νέος επανέλεγχος όλων των Πιστοποιητικών Φορέων από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, με στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, αποφασίστηκε η αναβάθμιση της αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής για τη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 848/2018, σε ειδική task force. Στόχος αυτής της ομάδας είναι η επανεξέταση του συστήματος ελέγχου και η επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων, με σκοπό την εισαγωγή αυστηρότερων ρυθμίσεων στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των βιολογικών προϊόντων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου στην εγχώρια αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τσιάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Στόχος μας είναι ο ΕΦΕΤ να γίνει περισσότερο λειτουργικός

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και τον αντιπρόεδρο, Ιδομενέα Μαρκάκη, σχετικά με τις δράσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Αυστηρή βιοασφάλεια η μόνη λύση για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας τόνισε ότι η αυστηρή εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας είναι η μόνη λύση για τον περιορισμό της ευλογιάς, ανακοινώνοντας στοχευμένες δράσεις, αυξημένες αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο «ΑΡΙΑΔΝΗ»: Πάνω από 91.600 έλεγχοι και 1.536 συλλήψεις στα ΜΜΜ το 2025

Η ΕΛΑΣ εντείνει την αστυνόμευση στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσω του σχεδίου «ΑΡΙΑΔΝΗ», με περισσότερους από 91.600 ελέγχους και 1.536 συλλήψεις το 2025, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.