ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κοπάδι προβάτων βοσκή
Φώτο: Shutterstock

Ειδική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Η Κεφαλονιά τίθεται σε ειδική κινητοποίηση για έξι μήνες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς αιγοπροβάτων. Αυστηροί έλεγχοι για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 687/2020 και του άρθρου 26 του Ν. 4662/2020, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η κατάσταση ειδικής κινητοποίησης θα διαρκέσει για έξι μήνες, έως τις 11 Μαΐου 2026, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ζωονόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Το μέτρο ενεργοποιεί άμεσες δράσεις βάσει του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τις ασθένειες του Παραρτήματος Ι του π.δ. 138/1995, με στόχο τον περιορισμό της νόσου.

Οι αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις Περιφέρειες και την Ελληνική Αστυνομία, ενισχύουν τους ελέγχους σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σημεία απολύμανσης. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλη τη χώρα.

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών. Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράνομες μετακινήσεις αιγοπροβάτων, δύο στην Καρδίτσα και ένα στην Ημαθία.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Η προστασία της κτηνοτροφίας και του ζωικού μας κεφαλαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Σε στενό συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και όλες τις αρμόδιες αρχές, προχωρήσαμε στην κήρυξη της Κεφαλονιάς σε Ειδική Κινητοποίηση ώστε να διακόψουμε έγκαιρα τις αλυσίδες μετάδοσης. 

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί αλλά δίκαιοι: στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που τηρούν τα μέτρα και δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε παράβαση που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρες τοπικές οικονομίες. 

Καλώ όλους να επιμείνουμε στην πειθαρχημένη εφαρμογή της βιοασφάλειας - άμεση δήλωση ύποπτων περιστατικών, αυστηρές απολυμάνσεις, περιορισμός μετακινήσεων ζώων - ώστε μαζί να προστατεύσουμε την παραγωγή και το εισόδημα των ανθρώπων της υπαίθρου».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας είναι υποχρεωτική για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, από τις 20 Αυγούστου 2024 έως σήμερα έχουν θανατωθεί συνολικά 408.595 ζώα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για παράνομη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε Σέρρες και Φθιώτιδα

Οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις σε Σέρρες και Φθιώτιδα για παράνομη μετακίνηση αιγοπροβάτων, μετά από στοχευμένους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική: Διατηρούνται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τον χειμώνα

Αν και η αντιπυρική περίοδος έληξε, τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τα πρόστιμα ισχύουν και το χειμώνα. Οι πολίτες και επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αποστάσεις και να διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης κατά τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Φορητές κάμερες σε αστυνομικούς στην Αθήνα από 13 έως 20 Ιανουαρίου

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι από 13 έως 20 Ιανουαρίου 2026 θα χρησιμοποιηθούν φορητές κάμερες σώματος από ειδικά κλιμάκια, στο πλαίσιο επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σύλληψη ξένου για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ από Φρουρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν συνέλαβαν ξένο που φέρεται να κατασκόπευε για το Ισραήλ, σύμφωνα με το Tasmin. Οι αρχές κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για υποκίνηση των διαμαρτυριών κατά της θεοκρατίας που εξαπλώνονται στη χώρα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για κλοπή πορτοφολιού υπαλλήλου στο αεροδρόμιο

Συνελήφθη 39χρονος αλλοδαπός στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αφού έκλεψε πορτοφόλι, χρήματα και κοσμήματα από τσάντα υπαλλήλου εντός αποθήκης καταστήματος. Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και επιστράφηκαν στη νόμιμη κάτοχο.