ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Κύπρου

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών

Η Κύπρος, με επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καταγγέλλει την Τουρκία για συστηματική παραβίαση διεθνούς δικαίου με την εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Με αυστηρή επιστολή προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει την συνεχόμενη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, επισημαίνοντας σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η επιστολή, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2025, υπογράφεται από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Μαρία Μιχάηλ. Υπενθυμίζει ότι από το 1974, με την τουρκική εισβολή, «οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες στερούνται πρόσβασης, ελέγχου και χρήσης των περιουσιών τους» στις υπό κατοχή περιοχές. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει, έχει πιστοποιηθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αποφάσεις το 2001 και το 2014, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβλέπει τις σχετικές υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Η κυπριακή τοποθέτηση έρχεται σε απάντηση πρόσφατης επιστολής του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου, πρέσβη Αχμέντ Γιλντίζ. Η κ. Μιχάηλ επισημαίνει ότι η Τουρκία υλοποιεί «μια ενεργή πολιτική πώλησης και εκμετάλλευσης αυτών των περιουσιών σε βιομηχανική κλίμακα», με στόχο τη δημιουργία ξεχωριστού κράτους στην Κύπρο. Όπως τονίζει, η πολιτική αυτή ακολουθείται «μεθοδικά και επιθετικά» επί σειρά ετών.

Τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με την επιστολή, παραβιάζουν ευθέως «τις αρχές της αδιαίρετης κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» ενώ παράλληλα υπονομεύουν τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νομικές ενέργειες και προστασία δικαιωμάτων

Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σημειώνεται ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες προσφεύγουν νομικά κατά της «μη εξουσιοδοτημένης εκμετάλλευσης των περιουσιών τους, πράξη η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα βάσει του Κυπριακού Ποινικού Κώδικα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως υπογραμμίζει η πρέσβης Μιχάηλ, παραμένει αφοσιωμένη στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, του διαχωρισμού των εξουσιών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξίες που διακρίνουν κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Αναφέρεται επίσης ότι οι αστυνομικές αρχές, τηρώντας το καθήκον εφαρμογής της νομιμότητας, έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε ποινικές έρευνες κατόπιν καταγγελίας, υπογραμμίζοντας οτι «πρόκειται για θεμελιώδεις αρχές χωρίς παρέκκλιση ή εξαίρεση».

Έκκληση σε Τουρκία και ΟΗΕ για σεβασμό της νομιμότητας

Η πρέσβης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητο ο δράστης εγκληματικών ενεργειών να επιχειρεί να παρουσιαστεί ως θύμα των δικών του παράνομων πράξεων» ζητώντας ταυτόχρονα τη διαιώνιση της παρανομίας για προσωπικό όφελος.

Η επίσημη θέση της Κύπρου καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ» και ως «δύναμη κατοχής» να υπακούσει στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι η παύση της παράνομης χρήσης και πώλησης ιδιωτικών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Κύπρος αιτείται από τα Ηνωμένα Έθνη να απορρίψουν «κάθε προσπάθεια παραμερισμού της νομιμότητας προκειμένου να συνεχιστεί η εγκληματικότητα βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου», υπενθυμίζοντας τον ρυθμιστικό και υπερασπιστικό ρόλο τους στη διεθνή έννομη τάξη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Καταδίκη της έγκρισης του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη

Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία μπλοκάρει τη διασύνδεση με Κύπρο

Το έργο Great Sea Interconnector εισέρχεται σε νέα φάση μετά τις δηλώσεις για επανεκκίνηση των εργασιών και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα πιθανή τουρκική κλιμάκωση.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική πηγή: «Ευαισθησία δεν σημαίνει δικαίωμα» για GSI, Τουρκία, F-35

Ανώτατη διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε πως οι «ευαισθησίες» τρίτων χωρών δεν συνιστούν δικαίωμα, απαντώντας σε δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για το έργο Great Sea Interconnector κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μανιάτης ζητά αποκλεισμό Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, εφόσον παραμένει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και αυστηρά μέτρα για εξαγωγές όπλων και προστασία ενεργειακών υποδομών.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Οι έρευνες του Ορούτς Ρέις συνδέονται με αγωγό προς κατεχόμενα

Ο Δημήτρης Μάντζος τονίζει ότι η τουρκική NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» είναι η αρχή απόπειρας αγωγού προς τα κατεχόμενα. Καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει διεθνώς και στην ΕΕ, ζητώντας μέτρα και κυρώσεις υπέρ της Κύπρου.