ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπ. Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων

Ερώτηση προς τον υπουργός Ανάπτυξης για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, απευθύνουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση προς τον υπουργός Ανάπτυξης για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, απευθύνουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση, που πρώτος υπογράφει ο Γιώργος Τσίπρας, επισημαίνεται ότι «από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Τemporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του 'Αρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες:

Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων

Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους

Δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών

Εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό

Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες».
 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στην ερώτησή τους: «Μέσω του ήδη υπάρχοντος πλαισίου υπάρχει η δυνατότητα ταχείας αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με κρατικό δανεισμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την κάλυψη προβληματικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, πολλές ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ.) έχουν ευθέως διακοινώσει, αφενός ότι θα προστατεύσουν κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής και αφετέρου ότι, αν χρειαστεί θα κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε πρόσφατα με ειδικό σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) τη δυνατότητα στήριξης εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις που θα καλύπτονταν αν οι επιχειρήσεις είχαν εγγυημένα ομόλογα ή υποστηρίζονταν από ικανά σχήματα κρατικής ενίσχυσης».

Στην ερώτηση υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση:
   -δεν έχει κάνει νύξη για την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω εργαλείων κατά μόνας ή συνδυαστικά, ενώ οι άλλες χώρες τα αξιοποιούν στο όλο αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα εναντίον των εγχώριων εταιρειών,
   -δεν έχει κάνει γνωστό -πέραν των εξαγγελιών- αν έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση και των 5 νέων εργαλείων,
   και δεν έχει γίνει γνωστός τυχόν σχεδιασμός για την αξιοποίηση της δυνατότητας της υποστήριξης των εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ,
   -ενώ απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε εξαγγελία για άμεση ενίσχυση ασθενών επιχειρήσεων που χρειάζονται αναδιάρθρωση και για ασφάλιση εξαγωγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν τούτων ρωτούν τον υπουργό:

«Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;

Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ όπως: η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ, η ΕΑΣ, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, οι Οργανισμοί Λιμένων, άλλων στρατηγικών εταιριών όπως: τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά κ.ο.κ.;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατεύσει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα από επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο κ.ά.; Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξαγορά ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για το Εθνικό Προϊόν; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν;

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ;»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύγκληση επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αποπληρωμή χρέους

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ, προτείνοντας αναστολή έως να εξεταστούν εναλλακτικές. Συμμετοχή ζητείται από Μητσοτάκη, Πιερρακάκη και τα κόμματα.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Δίνετε 13 δισ. για να αποπληρώσετε φθηνό χρέος»

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβητεί την οικονομική λογική της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, τονίζοντας το χαμηλό κόστος των παλαιών δανείων έναντι υψηλότερων επιτοκίων σήμερα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι δικαιοσύνη και δημοκρατία»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει με ανάρτησή της τη ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου πριν 11 χρόνια από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, τονίζοντας τον ρόλο του σημερινού πρωθυπουργού και δηλώνοντας ότι θα υπερασπίζεται πάντα το δίκαιο.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και την πολιτική παράταξη του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας τη συνεπή και μακρόχρονη προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συλλυπητήρια για τις νέες απώλειες από τις πυρκαγιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο των δύο χειριστών ελικοπτέρου στη Ψάθα και των πυροσβεστών σε Ρέθυμνο και Γύθειο, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους διερεύνησης των αιτιών και λήψης μέτρων για αποτροπή νέων τραγωδιών.