ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Συνεδρίαση μελών της Βουλής των Ελλήνων υπό επίσημο πλαίσιο.

Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας και Ύπατης Αρμοστείας με νέα Συμφωνία Έδρας

Η νέα Συμφωνία Έδρας Ελλάδας–Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ επιδιώκει ισχυρότερο επιχειρησιακό ρόλο για την προστασία των προσφύγων και ανθρωπιστική δράση στη χώρα.

Κατατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, προς κύρωση από τη Βουλή, η Συμφωνία Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Συμφωνία υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 19.2.2024 και με αυτή, ρυθμίζονται οι βασικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εντολής της, επιδιώκεται δε η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, προκειμένου η τελευταία να καταστεί πιο επιχειρησιακή και παραγωγική και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δράσης της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αποτελεί φορέα παγκόσμιας εμβέλειας που μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων. Ιδρύθηκε το 1950 και στην Ελλάδα είναι ενεργός από το 1952.

Σκοπός της Συμφωνίας Έδρας είναι η θέσπιση του πλαισίου εντός του οποίου θα λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα για την εκτέλεση της εντολής της στη χώρα, ήτοι η διεθνής προστασία και η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ προσφύγων και άλλων προσώπων που υπάγονται στην εντολή της.

Με τη διεθνή σύμβαση ορίζεται ότι η συνεργασία των δύο μερών θα πραγματοποιείται με βάση το Καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας και τα ψηφίσματα των οργάνων του ΟΗΕ που έχουν υιοθετηθεί από τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών. 

Προβλέπεται, εξάλλου, η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων και η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα από την Ύπατη Αρμοστεία έργα, προβλέπεται η σύναψη σχετικών συμφωνιών με την Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς.

 Ορίζεται, τέλος, ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα πρόσωπα που υπάγονται στην εντολή της και στους χώρους όπου εκτελούνται τα ως άνω έργα, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική εσωτερική νομοθεσία.

Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ως Περιφερειακό ή Τοπικό Γραφείο και να ιδρυθούν επιτόπια γραφεία εκτός Αθηνών, κατόπιν ειδοποίησης μέσω της διπλωματικής οδού και με τη γραπτή συγκατάθεση της Φιλοξενούσας Χώρας. 

Ορίζεται, εξάλλου, ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ασκεί τα καθήκοντα που του αναθέτει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, καθώς και οι δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων στο πλαίσιο της εντολής της Ύπατης Αρμοστείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στη 1:00 μ.μ., την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Έκτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Αλέξης Χαρίτσης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνη κουλτούρα στρατιωτικοποίησης

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για προώθηση κουλτούρας στρατιωτικοποίησης και δόγμα πολεμικού προσανατολισμού, ζητώντας προοδευτικό επαναπροσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Πολωνία για διαβαθμισμένες πληροφορίες

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Πολωνία για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Θα εξεταστούν στις 21/4 από επιτροπή και στις 22/4 θα συζητηθούν και ψηφιστούν στην Ολομέλεια.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Απαντάμε με έργο, όχι αντιπολίτευση και ένταση

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε στο ERT News Radio την ανάγκη για μετριοπάθεια στον δημόσιο διάλογο και καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης διχαστικό λόγο που υποβαθμίζει την πολιτική ζωή.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για το κράτος Δικαίου και τη λειτουργία θεσμών

Αύριο στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Εσθονίας με αξιοποίηση δυναμικής

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε τις φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις Ελλάδας-Εσθονίας και τη σημασία ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου, κατά τη συνάντησή του με την Εσθονή πρέσβη, εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Εσθονίας.