ΓΔ: 1429.22 0.34% Τζίρος: 137.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Φλωρίδης: Στόχος οι δικαστικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε 630 ημέρες

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεταφορά της δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, καθώς στους τρεις μήνες εφαρμογής του μέτρου έχουν εκδοθεί 140.000 ένορκες βεβαιώσεις.

Τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου. 

Όπως σημείωσε, η μεταρρύθμιση για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα εδώ και δύο μήνες. «Ακόμα και εμείς που ψηφίσαμε τον νόμο μετά από 113 χρόνια δεν πιστεύαμε ότι θα είχαν εξομαλυνθεί τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά. Έφερε ως παράδειγμα τα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας όπου υπάρχουν πέντε σχηματισμοί περισσότεροι την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση θα εκδικάζουν επιπλέον 20.000 υποθέσεις. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι, όταν οι 1.000 ειρηνοδίκες ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους και γίνουν πρωτοδίκες, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεταφορά της δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, καθώς στους τρεις μήνες εφαρμογής του μέτρου έχουν εκδοθεί 140.000 ένορκες βεβαιώσεις, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι στόχος είναι με τη νέα πολιτική δικονομία να φτάσουμε σε βάθος τετραετίας στη λήψη αποφάσεων στον μέσο όρο της ΕΕ, στις 630 ημέρες από 1700 που είναι σήμερα, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη τον σύγχρονο κώδικα επίλυσης διαφορών εκτός δικαστηρίων με αμετάκλητο τρόπο που θα είναι έτοιμος την άνοιξη. Για το συγκεκριμένο μέτρο εξήγησε ότι χρησιμοποιούμε την εμπειρία της Ιταλίας, η οποία πέτυχε το 30% των υποθέσεων που πήγαιναν στα δικαστήρια να επιλύονται πλέον εκτός αιθουσών. 

Για το ΣτΕ ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη στιγμή της προσφυγής κάθε υπόθεση χρεώνεται σε συγκεκριμένο δικαστή και αρχίζουν να τρέχουν άμεσα οι προθεσμίες, ενώ προβλέπεται ποινή και για το δημόσιο, σε περίπτωση που δεν καταθέσει τους σχετικούς φακέλους εμπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι «έχει μπει τέλος στις αναβολές». 

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Mega, Ιωάννας Μάνδρου, για τις παρατηρήσεις που κατά καιρούς δέχεται η χώρα μας από διεθνείς φορείς, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΟΣΑ γράφτηκε στην ημερήσια διάταξη ότι πρέπει να εκδοθεί τιμητική ανακοίνωση για μια χώρα, την Ελλάδα, για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά απαιτούνταν ομοφωνία και δεν προχώρησε το ζήτημα. Παράλληλα, η Κομισιόν που κάθε χρόνο κάνει πέντε συστάσεις για κάθε χώρα, μόνο στην Ελλάδα έκανε τέσσερις. «Από τις 27 χώρες είμαστε στις 9 με τις λιγότερες συστάσεις», είπε ο υπουργός, και συνέχισε «όταν είδαμε τα αποτελέσματα αυτά, σκεφτήκαμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κάποιας χώρας στην Ευρώπη που να καταγγέλλουν τη χώρα τους εκτός από τους Έλληνες».    

Τέλος, για την πολυνομία είπε ότι είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, καθώς κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει πιστεύει ότι έχει την εντολή να ξεθεμελιώσει τα πάντα και χαρακτήρισε λαίλαπα όσα μεσολάβησαν από το 2015 ως το '19. «Δικαστές και εισαγγελείς με βλέπουν ως εφιάλτη γιατί αλλάξαμε εκ βάθρων τους ποινικούς κώδικες για να φύγουμε από την ατιμωρησία. Πολύ θα ήθελα να μη χρειαστεί να αγγίξω τίποτα», σημείωσε ο υπουργός. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο σημείωσε ότι ο Ζ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Τσαβούσογλου, όπου ενημερώθηκε για τις προσδοκίες της ΕΕ για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή Μνημονίου για τη δημιουργία του ΕΟΕΣ στην λεκάνη των Πρεσπών

Το Μνημόνιο θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Οι διπλωμάτες είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό

Ο υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε, το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της χώρας, «το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2025 καθίσταται και περισσότερο ενεργό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως συμπαραγωγού όλων των διεθνών πολιτικών».