Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια ακολουθεί την οδό της ανάπτυξης. Κυρίως δεν συμμερίζομαι τις ανακοινώσεις που γίνονται πολύ νωρίτερα, όπως έκανε σήμερα η κυρία Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ταγιάνι.
«Υποφέρουμε εξαιτίας ενός πληθωρισμού που είναι διαφορετικός από τον αμερικανικό. Οφείλεται στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, λόγω του πολέμου. Με την αύξηση, στην φάση αυτή, του κόστους του χρήματος, οι επιχειρήσεις μπορεί να περιέλθουν σε δύσκολη θέση. Με υπερβολικά υψηλά επιτόκια, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ύφεση», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Νωρίτερα σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει την πολιτική της σφιχτή και να αποφύγει να κηρύξει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.
«Είναι απίθανο ότι στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα μέγιστα επιτόκια έχουν επιτευχθεί», δήλωσε η κα Λαγκάρντ στο Φόρουμ της ΕΚΤ για την Κεντρική Τραπεζική στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Το ζήτημα είναι ότι η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών διατηρεί τώρα τον πληθωρισμό υπό πίεση, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν τις αποδοχές που έχασαν λόγω του πληθωρισμού και η διαδικασία αυτή ενισχύεται από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας. Η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και η σύνθεση της αύξησης της απασχόλησης συμβάλλουν σε αυτή τη δυναμική και ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να παραμείνουν, παρατείνοντας ενδεχομένως τις πληθωριστικές πιέσεις.