ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Apasxolisi, Employment, Symfonia, Deal
Φωτο: Shutterstock

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Στην κορυφή των προκλήσεων σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Nepa Economic Consulting είναι το ζήτημα της ρευστότητας και ειδικότερα η πρόσβαση στην χρηματοδότηση για κεφαλαία κίνησης.

Μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις μεγάλες προκλήσεις των τελευταίων ετών, τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με την πανδημία που ακολούθησε και μετέπειτα με τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατάφερε να παραμείνει με ανοικτά τα ρολά για ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το κρίσιμο ζήτημα της διατήρησης θέσεων εργασίας; 

Ποιες όμως είναι σήμερα επιγραμματικά οι μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν; Μπορούν να ανταποκριθούν στις επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των προκλήσεων; Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση όλων ταυτόχρονα ή να δοθεί κάποια προτεραιότητα;

Στην κορυφή των προκλήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Nepa Economic Consulting και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κωνσταντίνο Πατήρη είναι το ζήτημα της ρευστότητας, ειδικότερα η πρόσβαση στην χρηματοδότηση για κεφαλαία κίνησης. Οι τράπεζες έχοντας ουσιαστικό ρόλο στο τομέα αυτό, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν πραγματικά κεφάλαια κίνησης στις εταιρείες, ώστε να ανοίξουν οι πιστώσεις των εταιρειών προς τους πελάτες τους που θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να βελτιωθεί ο τζίρος τους, οι βασικοί οικονομικοί τους δείκτες και φυσικά τα EBITDA, αναφέρει ο κ. Πατήρης. Επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εστιάζοντας στο άνοιγμα της πλατφόρμας του «Know your Customer», με τα κεφάλαια κίνησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με 40% άτοκο, που στην περίπτωση μιας επιχείρησης που δεν έχει δανεισμό υπάρχει ένα επιπλέον bonus 3% στο επιτόκιο.

Ανάγκη λύσεων για υγιείς σήμερα επιχειρήσεις που κουβαλούν βάρη από το παρελθόν και άλλες προκλήσεις

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν επίσης:

  • Η εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν σε υγιείς σήμερα εταιρείες που αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο παρελθόν οδηγήθηκαν σε καθεστώς ρυθμίσεων με εξωδικαστικό συμβιβασμό αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόσβασης σε νέες χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης και όχι μόνον. Η ζήτηση ενημερότητας με 70% παρακράτηση, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήταν ένα μέτρο που πάρθηκε σε δύσκολες μέρες για τη χώρα, πρέπει να αρθεί για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση.
  • Η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και ειδικότερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το κόστος δημιουργίας ενός επιχειρηματικού σχεδίου, όπως εκτιμά η εταιρία συμβούλων, να κυμαίνεται 8.000 έως 14.000 ευρώ, καθώς και την αναγκαιότητα εκπόνησης και υιοθέτησης πολιτικών ESG, που για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ακόμη σε αρχικά στάδια, η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετές προκλήσεις που απαιτεί αλλαγές στο πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η ψηφιοποίηση είναι μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που αναγνωρίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το κόστος είναι υπολογίσιμο. Χρειάζονται κίνητρα, επιδοτήσεις και χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν.
  • Οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση αποτελεί επίσης αναγκαιότητα, καθώς σταδιακά θα αποτελεί προαπαιτούμενο χρηματοδότησης ακόμη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η εύρεση κατάλληλου προσωπικού καθώς και η διαρκής εκπαίδευση του προκειμένου να ανταπεξέρχεται στα νέα δεδομένα της αγοράς που αλλάζει.
  • Η παροχή φοροτεχνικών και γενικότερα συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα καθήκοντα ενός λογιστή πριν 20 χρόνια, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Nepa Κωνσταντίνος Πατήρης, είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά που απαιτούνται σήμερα και περιλαμβάνουν την άριστη σχέση με τα ψηφιακά εργαλεία και την σε βάθος γνώση του Νόμου και όλων των νομοθεσιών. Η επιχείρηση δεν είναι ένα αντικείμενο «άψυχο», πρέπει να προσεγγιστεί σε όλη την δομή της από τις φοροτεχνικές εταιρίες προκειμένου να βρεθούν εξατομικευμένες απαντήσεις μετά από ενδελεχή και σοβαρό διάλογο με την διοίκηση της κάθε επιχείρησης για τον καθορισμό των αναγκών της.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Τρία νέα προγράμματα για επιχειρήσεις και άμυνα

Τρία νέα προγράμματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με έμφαση σε ΜμΕ, στρατηγικές τεχνολογίες, άμυνα και κατάρτιση.
Κάρτα-Σίτισης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα όρια των καρτών σίτισης στην Ελλάδα έχουν... ξεχαστεί στο μακρινό 2004

Με την Ελλάδα να αποτελεί ουραγό στις παροχές μέσω κάρτας σίτισης που έχουν μείνει στα επίπεδα του 2004, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά αύξηση τόσο του αφορολογήτου όσο και του ημερησίου ορίου σίτισης στα 10 ευρώ.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο Εθνικής Οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εικονική ευημερία, λέγοντας πως τα προβλήματα συσσωρεύονται για μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και δανειολήπτες. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει προτάσεις στο νέο νομοσχέδιο.
Άτομα από Ευρώπη και Συνεταριστική Τράπεζα Καρδίτσας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Πακέτο 10 εκατ. για μικρές επιχειρήσεις

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέγραψαν συμφωνία 10 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 718.410 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και κοινωνική οικονομία στη Θεσσαλία.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς προς Ντομπρόβσκις: Ζητά ευρωπαϊκή υπηρεσία για ΜμΕ

Ο Γιώργος Αυτιάς ζήτησε με επιστολή του τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρηματοδοτικής Καθοδήγησης Μικρομεσαίων, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο τους στην οικονομία και την ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών χρηματοδότησης.