ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Η καθιστική ζωή προκαλεί πλήγμα 130 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Σημαντικές οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στη σωματική και ψυχική υγεία, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Υποκινητικότητας.

Σημαντικό κόστος για την οικονομία αποτελεί η υποκινητικότητα των πολιτών με τον λογαριασμό να αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι ακόμα δυσμενέστερες. Μελέτη αναφέρει πως πέντε ασθένειες που συνδέονται με την υποκινητικότητα κοστίζουν κάθε χρόνο περισσότερο από 130 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομότιμος καθηγητής και τ. πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, «η άναρχη αστικοποίηση του ελληνικού πληθυσμού αλλά και η βελτίωση της τεχνολογίας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της σωματικής υποκινητικότητας. Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία έχει αγγίξει το 68% (2018), με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Αυτή όμως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται -μεταξύ πολλών άλλων- και με τη συχνότητα εμφάνισης όλων σχεδόν των μη μεταδιδόμενων ασθενειών».

«Επομένως, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον τα υψηλά επίπεδα υποκινητικότητας μεταφράζονται σε οικονομικό κόστος για τη χώρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAMELab στο ίδιο πανεπιστήμιο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πανελλαδική ανάλυση που έγινε στο εργαστήριό μας έδειξε το εν λόγω κόστος για τα έτη 2000-2010 ήταν 1.02 δισ ευρώ, ενώ την περίοδο 2011-2019 αυξήθηκε στα 1,17 δισ. ευρώ».

«Ο υπολογισμός των οικονομικών επιπτώσεων της υποκινητικότητας ήταν μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Χαρμπάς, ένας από τους συντελεστές της μελέτης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ακολουθήσαμε μία αναγνωρισμένη διεθνώς μεθοδολογία, η οποία συνδέει την υποκινητικότητα με τις πέντε πιο σημαντικές μη μεταδοτικές ασθένειες, δηλαδή τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον διαβήτη, καθώς και τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Κατά το έτος 1990 συνολικά 859.000 Έλληνες εμφάνιζαν τις ως άνω ασθένειες, ενώ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα περίπου 1,5 εκατ. άτομα το 2019».

Ο Δρ Φλουρής τονίζει επίσης, ότι «ενώ το ετήσιο κόστος της υποκινητικότητας στην ελληνική οικονομία για τις πέντε μη-μεταδιδόμενες ασθένειες που μελετήσαμε, ήταν 90 εκατ. ευρώ το έτος 2000 σταδιακά, αυξήθηκε φτάνοντας τα 131 εκατ. ευρώ το έτος 2019 .»

«H δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Υποκινητικότητας κρίνεται απαραίτητη. Το εν λόγω παρατηρητήριο θα συλλέγει στοιχεία σε ετήσια βάση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας και θα υλοποιεί δράσεις με σκοπό την εξάλειψή της», εξηγεί ο Δρ Κουτεντάκης. Υπογραμμίζει ότι «το Παρατηρητήριο Υποκινητικότητας θα έχει σημαντικό όφελος στην ελληνική κοινωνία, επιτυγχάνοντας μείωση στη καθιστική συμπεριφορά η οποία, εν συνεχεία, θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των κορυφαίων μη μεταδοτικών ασθενειών».

Ο Δρ Φλουρής επισημαίνει ότι «αν κατά το έτος 2019 η υποκινητικότητα είχε εξαλειφθεί, η ελληνική οικονομία θα είχε επιπλέον οικονομικούς πόρους για να καλύψει αρκετές από τις ανάγκες της στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εθνικής άμυνας. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα για 39 νέα σχολεία, ή ένα νέο νοσοκομείο, ή 180 νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ή 202 πυροσβεστικά οχήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πράσινο φως σε απαγόρευση τσιγάρων για άτομα μετά το 2008

Η βρετανική κυβέρνηση επικρότησε την ιστορική έγκριση νόμου που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε άτομα που γεννήθηκαν μετά το 2008, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως με αντίστοιχη απαγόρευση μετά τις Μαλδίβες.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Health-IQ: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα

Το πρόγραμμα Health-IQ προάγει την ασφάλεια ασθενών και την ποιότητα υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, με εκπαιδεύσεις που υλοποιεί ο ΠΟΥ Ευρώπης και το Υπουργείο Υγείας σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ απαντά στις φήμες για την υγεία της και τη νοσηλεία

Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ καθησύχασε τους θαυμαστές της σχετικά με την υγεία της, δηλώνοντας πως αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, συγκεντρώνει δυνάμεις και αισθάνεται καλύτερα κάθε μέρα, ενώ σύντομα θα δώσει περισσότερες ενημερώσεις.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή φωταγωγήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με το μήνυμα «Είμαστε Εδώ - Ακούστε τη φωνή μας» για την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον, δείχνοντας στήριξη σε ασθενείς και οικογένειες και προωθώντας την ενημέρωση για τη νόσο και την ανάγκη κοινωνικής φροντίδας.