ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
Φωτο: Shutterstock

Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς ο επιχιερηματικός κόσμος αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα πολύ υψηλό ποσό για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της ακρίβειας.

Πρόσθετα μέτρα απαιτεί η έκρηξη του πληθωρισμού επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ) Γιάννης Βουτσινάς, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αν και έχουν δώσει ανάσες χρειάζεται να ενισχυθούν καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται είναι πρωτόγνωρες.

Ο κ. Βουτσινάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το μήνα Μάιο ο πληθωρισμός σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στο 11,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου κατά 172,7%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%, αλλά και στις ανατιμήσεις κατά 18,8% στις μεταφορές, κατά 12,1% στη διατροφή και κατά 35% στη στέγαση».

Επισήμανε επίσης πως «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα κατά 10% για το 2022, ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%, με παρεμβάσεις οι οποίες θα επιφέρουν σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πόροι που μπορούν να διατεθούν για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

«Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών σίγουρα έχουν δώσει «ανάσες», αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες» ανέφερε ο κ. Βουτσινάς που πρόσθεσε ότι «ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.)».

Ο κ. Βουτσινάς κατέληξε σημειώνει ότι ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος «αναμένει όμως το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
ενεργειακό κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό η ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Αναζητά λύσεις για τον χειμώνα

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναζητούν κοινή απάντηση στην άνοδο των τιμών καυσίμων, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχουν επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια στα τέλη Οκτωβρίου, με βασικούς παράγοντες τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου και την τιμή του πετρελαίου. Εξετάζει αύξηση επιτοκίων ή αναμονή για περισσότερα στοιχεία ως τον Δεκέμβριο.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για ανώτατο όριο κέρδους στη διύλιση πετρελαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ανώτατο όριο μικτού κέρδους στη διύλιση πετρελαίου, ώστε να ευθυγραμμιστούν τα ελληνικά περιθώρια κέρδους με τα ευρωπαϊκά και να προστατευτεί το εισόδημα των πολιτών. Το μέτρο θα ισχύει προσωρινά για έναν χρόνο.