ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Credit: Sooc

Μελαγχολία στο Μαξίμου λόγω ρεύματος, η δεύτερη φρεγάτα και το Χόλιγουντ

Το ράλι του ρεύματος φέρνει ακριβότερα «πράσινα» τιμολόγια και «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, πλέει για Ελλάδα ο «Νέαρχος», τι γράφουν οι FT για Metlen, το «ελληνικό FBI» κάνει τη δουλειά του αλλά οι ιστορίες δεν έχουν happy end και η Eurobank.

Στα 287 ευρώ ανά μεγαβατώρα σκαρφάλωσε για σήμερα η χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας υψηλό έτους, με τη μέση τιμή του μήνα να έχει ήδη σκαρφαλώσει στα 194,28 ευρώ, έναντι 156,31 ευρώ τον Σεπτέμβριο. 

Η αύξηση πάνω από 24% προεξοφλεί αυξήσεις στα ήδη ακριβά «πράσινα» τιμολόγια, που αναμένεται να ανακοινώσουν οι προμηθευτές ρεύματος την 1η Νοεμβρίου, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους καταναλωτές.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, παραπέμποντας στα σταθερά τιμολόγια.

Επιλογή, βέβαια, στην οποία δεν μπορούν να καταφύγουν όλοι. Και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, δεδομένου πως αύριο είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί κάποιος να μπει στο φθηνό μπλε της ΔΕΗ, το οποίο είναι στα 11,5 λεπτά.

Μετά, αλήθεια, αν δεν βγει κάποιο εξίσου φθηνό στην αγορά, τι προβλέπεται;


F-602, πρόσω ολοταχώς!

Στα Ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας βρίσκεται σήμερα το BusinessDaily για την τελετή παράδοσης της δεύτερης —από τις τέσσερις— φρεγάτας FDI HN, του «Νέαρχου», με πλευρικό αριθμό F-602.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο «Νέαρχος» και το πλήρωμά του θα ξεκινήσουν αμέσως το ταξίδι τους για την Ελλάδα.

Όπερ, η φρεγάτα θα ενταχθεί στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο, θα υψωθεί η ελληνική σημαία και στον «Φορμίωνα», την τρίτη ελληνική FDI.

Ωστόσο, ο «Φορμίων» θα παραμείνει στα γαλλικά ναυπηγεία για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και θα πλεύσει στην Ελλάδα τον Μάρτιο–Απρίλιο 2027.

Μια «ανάσα» πριν από τις κάλπες, θα έλεγε κάποιος πιο καχύποπτος παρατηρητής.

Η τέταρτη φρεγάτα, ο «Θεμιστοκλής», βρίσκεται υπό ναυπήγηση και αναμένεται στη χώρα μας εντός του 2028.

Σημειωτέον ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί στον «Θεμιστοκλή» τα προεξοπλισμένα τμήματα (blocks) που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Φυσικά, η ενίσχυση του ΠΝ δεν σταματά εκεί.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τις δύο ιταλικές φρεγάτες FREMM κλάσης Bergamini το 2028 και το 2029 αντίστοιχα.

Παράλληλα, «τρέχει» την ανάπτυξη των δικών της μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV), όπως ο «Πυρπολητής», που παρουσιάστηκε εσχάτως.


Νέο δημοσίευμα των FT για Metlen

Τέταρτο τζαρτζάρισμα από τους Financial Times δέχθηκε η Metlen, καθώς νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έθετε σειρά ερωτημάτων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, τη ρευστότητα και τον τρόπο υπολογισμού του προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού του ομίλου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού έργου στη Βρετανία, με το FT Alphaville να διατυπώνει επιφυλάξεις για τη διαφάνεια των χρηματοδοτικών δομών. 

Η Metlen απαντά ότι πρόκειται για ενιαία χρηματοδότηση έξι έργων συνολικής ισχύος 213 MW, με εξασφαλίσεις και μελλοντικές ταμειακές ροές που καλύπτουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μεθοδολογία υπολογισμού των προσαρμοσμένων χρηματοοικονομικών δεικτών είναι σαφής και συμβατή με τους δανειακούς όρους.

Η ουσία είναι ότι η πολυπλοκότητα των χρηματοδοτήσεων ενός διεθνοποιημένου ενεργειακού ομίλου απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις και, όσο μεγαλώνει το διεθνές χρηματιστηριακό αποτύπωμα της Metlen, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις για αναλυτική πληροφόρηση.

Χθες η μετοχή κινήθηκε κόντρα στην άνοδο της αγοράς, κλείνοντας στα 48,14 ευρώ με απώλειες 0,74%.


Χολιγουντιανές παραγωγές για το οργανωμένο έγκλημα

Τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα με τη διαφθορά και τα εγκληματικά δίκτυα θυμίζουν καλοστημένη χολιγουντιανή ταινία. Εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων, εντυπωσιακές συλλήψεις, συγκλονιστικές καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, εμπλοκή κρατικών υπαλλήλων, αστυνομικών που προσφέρουν προστασία στα κυκλώματα και πολλά χαμόγελα επιτυχίας.

Τη χολιγουντιανή ατμόσφαιρα συμπληρώνει και η αντίστοιχης έμπνευσης ονομασία της νέας μονάδας της ΕΛ.ΑΣ.: «ελληνικό FBI».

Όμως, λίγο αργότερα, όταν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν αλλού, οι εντυπωσιακές εικόνες δίνουν τη θέση τους σε ένα γνώριμο μοτίβο: οι υποθέσεις χάνονται από το προσκήνιο και η τελική τους κατάληξη είναι άδοξη.

Τι απογίνονται οι επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι; Πόσοι απομακρύνονται οριστικά από το Δημόσιο; Πόσες από τις πολυδιαφημισμένες εξαρθρώσεις καταλήγουν σε τελεσίδικες καταδίκες και ουσιαστικές ποινές;

Και πόσες υποθέσεις καταλήγουν να βαλτώνουν μέσα σε καθυστερήσεις, αλλαγές καταθέσεων, δικονομικές περιπλοκές και νομοθετικές παρεμβάσεις που κατά καιρούς προκαλούν εύλογα ερωτήματα;

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περιβόητου «Mr. Χωριάτικο», που κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο ίδιος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί και προ δεκαετίας, αντιμετωπίζοντας μάλιστα βαρύτερες κατηγορίες. Κι όμως, σήμερα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας μεγάλης αστυνομικής υπόθεσης.

Δεν είναι ασύνδετη και η χθεσινή αποκάλυψη για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα, που αποδίδεται σε δράση κλεφτών χαλκού.

Μια εγκληματική δραστηριότητα που μπορεί να μοιάζει μικρής σημασίας μπροστά στα μεγάλα κυκλώματα, αλλά αποδεικνύεται ικανή να προκαλέσει τραγωδίες.

Και εδώ ανακύπτει το ίδιο ερώτημα: πόσο αποτελεσματικό είναι τελικά ένα σύστημα που συλλαμβάνει επανειλημμένα παραβάτες, και λίγο μετά με την μια ή άλλη δικαιολογία τους αφήνει ελεύθερους να συνεχίζουν τη δράση τους;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επενδύσει πολιτικά στην αυστηροποίηση των ποινών. Ωστόσο, η αυστηρότητα στα χαρτιά δεν αρκεί, όταν οι φυλακές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερπληθυσμού και η σωφρονιστική πολιτική δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί το νέο ποινικό πλαίσιο. Και εδώ η κυβέρνηση περιέργως δεν έχει κάνει τίποτα.

Διότι το ζητούμενο δεν είναι οι αυστηρές ποινές, αλλά πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί ολόκληρη η αλυσίδα, από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη μέχρι το σωφρονιστικό σύστημα.

Και στην περίπτωση της Πλάκας το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο οδυνηρό: θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το τραγικό αποτέλεσμά της ή θα προστεθεί και αυτή στον μακρύ κατάλογο των υποθέσεων που ξεκινούν με εντυπωσιακές συλλήψεις και ξεχνιούνται στην πορεία;

Και κάπως έτσι, το «ελληνικό FBI» μένει με τις χολιγουντιανές πρεμιέρες, χωρίς το ευτυχές τέλος.


Εξαγορές στα ραντάρ της Eurobank

Στο «ραντάρ» της Eurobank οι εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας.

Ανοιχτή στην εξέταση ευκαιριών για εξαγορές και συνεργασίες στις βασικές αγορές της παραμένει η Eurobank, δίνοντας έμφαση στους τομείς της τραπεζικής, των ασφαλειών και της διαχείρισης περιουσίας.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο κ. Καραβίας επανέλαβε πως ο όμιλος ερευνά διαρκώς τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συναλλαγή που να βρίσκεται υπό σοβαρή εξέταση.

Σχετικά με το άνοιγμα της Eurobank στο Άμπου Ντάμπι, αυτό τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2027, όταν και θα ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή.

Η προώθηση της Eurobank στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται και από το λειτουργικό γραφείο στη Βομβάη της Ινδίας που διαθέτει ήδη ο όμιλος, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο του 2026.


Μήνυμα από τις Βρυξέλλες για το καλώδιο

Μπορεί η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο να έχει περάσει από σαράντα κύματα, όμως στις Βρυξέλλες επιμένουν να κρατούν το έργο ζωντανό.

Η συνάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν με τους Σταύρο Παπασταύρου και Μιχάλη Δαμιανό, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, είχε τη δική της σημασία, κυρίως για όσα ακολούθησαν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έσπευσε να γράψει σε ανάρτησή του στο Χ ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου προχωρά με την υποστήριξη της ΕΕ.

Θυμίζουμε πως το γαλλικό ερευνητικό σκάφος ABEILLE MARENGO, το οποίο θα αναλάβει τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, έχει φτάσει από την Τρίτη στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το μήνυμα σαφές, αλλά το πραγματικό τεστ παραμένει η υλοποίηση. Διότι άλλο οι διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών και άλλο να ξεμπλέξει οριστικά το καλώδιο από τις εκκρεμότητές του.


Δυναμικό άνοιγμα της Εθνικής Τράπεζας στους νέους

Η Εθνική Τράπεζα έχει επενδύσει δυναμικά στην προσέλκυση της νέας γενιάς, μέσα από την ειδική εφαρμογή Next by NBG, η οποία απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 30 ετών και τους προσφέρει προνομιακό επιτόκιο 2,5% σε αποταμιευτικό λογαριασμό.

Πλέον, η εφαρμογή απέκτησε νέο τρόπο προσέλκυσης της νέας γενιάς, καθώς προσφέρει δυνατότητα για επενδύσεις, μέσα από τη συνεργασία της Εθνικής με τη Wealthyhood, με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ.

Η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ενισχύει την αποταμιευτική και επενδυτική κουλτούρα των νέων. Φυσικά, ο αντίκτυπος είναι άμεσος και για την τράπεζα, η οποία «κλειδώνει» ως πελάτες της την παραγωγική γενιά του αύριο, απαντώντας στις ανάγκες που έχουν σήμερα.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής, «οι νέοι το πρώτο που ζητάνε είναι οικονομική ανεξαρτησία και ενδυνάμωση», γι’ αυτό το Next προσέφερε πρώτα προνομιακό επιτόκιο στην αποταμίευση και τώρα ανοίγει τον δρόμο και στις επενδύσεις με μεγαλύτερη απόδοση.


Το μεγάλο discount της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Το ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου σε αρκετές μετοχές το ξέρουμε. Όταν γίνεται σύγκριση με εταιρείες του εξωτερικού, πάντως, το περιθώριο δείχνει αρκετά μεγάλο.

Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται πως είναι και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και το αναδεικνύει η Ambrosia Capital. Στη χθεσινή της έκθεση αύξησε την τιμή-στόχο στα 6,20 ευρώ από 6 ευρώ.

Όπως αναφέρει, ο μέσος όρος των ομοειδών με βάση τον δείκτη EV/RAB, δηλαδή της εταιρικής αξίας προς τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση, είναι στις 1,42 φορές για το 2026 και 1,37 φορές για το 2027. Η ΑΔΜΗΕ είναι στις 0,98 και 0,96 φορές αντίστοιχα. Τεράστια διαφορά.

Με discount έναντι των ομοειδών είναι και με βάση το P/E των ξένων εταιρειών και με βάση τον δείκτη EV/EBITDA.

Υστερεί μόνο με βάση τη μερισματική απόδοση, αλλά οι επενδύσεις που κάνει η ΑΔΜΗΕ είναι μεγάλες και οδηγούν σε σημαντικά καλύτερο ρυθμό αύξησης της περιουσιακής βάσης.

Το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι στο 44% και πάει στο 48%, αν προσμετρηθούν και τα μερίσματα.


Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις πωλήσεις

Μια ολόκληρη «στρατιά» ψηφιακών πωλητών ετοιμάζεται να κατακλύσει τις επιχειρήσεις, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών τμημάτων.

Οι ψηφιακοί βοηθοί που ήρθαν για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους θα είναι η πλειονότητα των «εργαζομένων» πολύ σύντομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Gartner, έως το 2028 θα αντιστοιχούν δέκα AI agents σε κάθε έναν πωλητή, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, παρά την εκρηκτική αύξηση των AI agents, λιγότερο από το 40% των στελεχών πωλήσεων αναμένεται να διαπιστώνει ουσιαστική βελτίωση της παραγωγικότητάς του, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να μπορεί να πολλαπλασιάσει τους ψηφιακούς «συνεργάτες», χωρίς απαραίτητα να πολλαπλασιάζει και τις πωλήσεις.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Gartner, δεν βρίσκεται στις δυνατότητες του AI, αλλά στον τρόπο που το αξιοποιούν οι επιχειρήσεις. Χωρίς σωστά δεδομένα, αυτοματισμούς και αναδιοργάνωση των διαδικασιών, ακόμη και οι πιο εξελιγμένοι agents κινδυνεύουν να προσθέσουν περισσότερη πολυπλοκότητα παρά αξία.


Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλωρίδης ομιλία συνέδριο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λονδίνο - Αθήνα: 0-1 για Metlen, τα δισ. των διυλιστηρίων και ο Γ. Φλωρίδης

Περισσότερες συναλλαγές στην Αθήνα από Λονδίνο η Metlen, τα δισ. των διυλιστηρίων, η κινητικότητα Κατρίνη, η Qualco, η υποψηφιότητα Γ. Φλωρίδη και οι αναφορές Πιερρακάκη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση - σχολιαστής, Ντόρα κατά Σαμαρά, το σόου Δένδια και το Μαξίμου

Η κυβέρνηση αντί να πατάξει την πολιτική βία τη σχολιάζει, καρφιά Ντόρας κατά Σαμαρά που δειπνεί με γαλάζιους βουλευτές και μιλά για «Πρέσπες του Αιγαίου», οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η Ξυλεμπορία και τα κλιματιστικά που θα τα πληρώσουμε τον Αύγουστο.
Νίκος Ανδρουλάκης πρόσωπο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ραντεβού Ανδρουλάκη με τραπεζίτες και νέες συμφωνίες Μυτιληναίου - Χατζημηνά

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη θα έχουν εντός της εβδομάδας οι τραπεζίτες, οι νέες αμυντικές μπίζνες στη Γαλλία για Μυτιληναίο και Χατζημηνά, η στήριξη Φωτακίδη σε Στάση και τι είπε για το χάσμα ΕΕ- ΗΠΑ ο Β. Ψάλτης.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά προμήθειας ρεύματος

Με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 50,64% η ΔΕΗ διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά προμήθειας ρεύματος και τον Ιανουάριο. Ποιοι κερδίζουν έδαφος και ποιοι χάνουν. Αναλυτικά τα μερίδια των παρόχων.
Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενεργειακό κόστος

Σε δράση για τη στήριξη της βιομηχανίας καλεί για ακόμη μία φορά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Άμεσες λύσεις για το ETS, άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη του ενεργειακού κόστους.