Εξασφαλισμένη έχει η κυβέρνηση την έγκριση από το Eurogroup, σήμερα, για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, αλλά οι αποφάσεις για το ελληνικό αίτημα να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις οι επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα αναμένεται να παραμείνουν «παγωμένες».
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την τέταρτη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, όπου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020 και σημειώνεται η πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Στη βάση αυτής της θετικής έκθεσης, το Eurogroup αναμένεται ότι θα εγκρίνει την ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων ελάφρυνσης χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 640 εκατ. ευρώ αφορούν εκταμιεύσεις κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα είναι το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο του δεύτερου μνημονίου.
Όμως, σε αυτό το σημείο σταματούν τα καλά νέα για την ελληνική πλευρά, αφού το αίτημα που είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Euro Working Group, για την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τις κεντρικές τράπεζες σε χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων δεν θεωρείται ώριμο για να συζητηθεί από τους υπουργούς.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούνιο του 2018, η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί τις επιστροφές κερδών για τη μείωση του χρέους, εκτός εάν υποβάλει στο Eurogroup επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτή την πηγή και υπό τον όρο ότι αυτά τα προγράμματα θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών.
Η κυβέρνηση επεδίωκε να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να βρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων και να ανοίξει, με αυτό τον έμμεσο τρόπο, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, παρότι και το 2020 θα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει χθες αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί αργότερα μια συμφωνία για μείωση του στόχου από το 2021.
Όμως, στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμη η εξέταση αυτού του αιτήματος από το Eurogroup, για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους:
- Η Κομισιόν έχει τονίσει στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ότι ένα από τα μόνιμα προβλήματα της Ελλάδας είναι η αδυναμία πλήρους εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, άρα είναι δύσκολο να ζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις, όταν δεν μπορούν, ως τώρα τουλάχιστον, να απορροφηθούν πλήρως τα κονδύλια του ΠΔΕ.
- Τα κονδύλια που θέλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα ήδη έχουν περιληφθεί από την Κομισιόν στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, σε περίπτωση που αυτοί οι πόροι αξιοποιούνταν για επενδύσεις.
- Επιπλέον, οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς είναι πιθανή ακόμη και η διάλυση του μεγάλου συνασπισμού και η προσφυγή σε εκλογές, διαμορφώνουν κακό κλίμα για να προωθηθεί ένα αίτημα διευκόλυνσης της Ελλάδας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό αίτημα παραπέμπεται στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν θα γίνει η συζήτηση για την επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τελεί πάντα υπό την αίρεση τόσο της αξιολόγησης που θα γίνει από την Κομισιόν, όσο και του πολιτικού κλίματος στην Γερμανία.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με το νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι. Στο περιθώριο του Eurogroup, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπ. Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Πασκάλ Ντόναχιου, καθώς και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.