ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Aristoteleia Peloni, Kyvernisi
Φωτο: ΑΠΕ

Πελώνη: Ανάγκη ύπαρξης λύσεων σε επίπεδο Ευρώπης για ενεργειακή κρίση

Όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος η κυβέρνηση έχει φροντίσει να δημιουργήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άρχισε να γράφεται η 1η παράγραφος, της 1ης σελίδας, του 1ου κεφαλαίου της Ιστορίας του νέου κόσμου, ο οποίος θα είναι πιο περίπλοκος και μάλλον πολύπλοκος, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελία Πελώνη, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Η κα Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα πήρε θέση κατά της ρωσικής εισβολής, όχι μόνο γιατί είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επειδή είναι κράτος που ακολουθεί πολιτική αρχών, το οποίο τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και βάσει αυτού πορεύεται η συνολική της πολιτική. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα εμπεδωθεί. Αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας, η κα Πελώνη σημείωσε ότι η γειτονική χώρα φαίνεται ότι επιχειρεί να κλείσει μέτωπα και να κάνει μετατόπιση προς τη Δύση. Η μετατόπιση αυτή είναι προς όφελος της Ελλάδας, αρκεί να μην θίγονται τα εθνικά της συμφέροντα. 
 
Σχετικά με τα ενεργειακά συμβόλαια και την περίπτωση πληρωμής τους σε ρούβλια, η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρη ότι οι συμβάσεις αυτές είναι και πληρώνονται σε ευρώ ή σε δολάρια και ότι σε αυτό το θέμα η Ε.Ε. έχει ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση.

Σε σχετική ερώτηση για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυρία Πελώνη διέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης και τα εναλλακτικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της επάρκειας, από τα μακροπρόθεσμα. Ανέφερε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος και ότι το κόστος αυτό είναι κοινό για τους Ευρωπαίους πολίτες, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε. Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Ε.Ε. επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, βάσει τόσο κοινού όσο και εθνικού σχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρει την πράσινη μετάβαση η Αθήνα, ανησυχία για το υψηλό κόστος

Μαζί με Πολωνία και Τσεχία η Ελλάδα μπλόκαρε το σχέδιο μείωσης των ρύπων κατά 90% έως το 2040. Στα 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου και αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope 2024: Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WindEurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναπτύξει αιολικά πάρκα της τάξεως των 29 GW ετησίως από το 2024 έως το 2030, καθιστώντας παράλληλα εφικτούς τους στόχους της για το 2030.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Η μεσογειακή λεκάνη να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ενέργεια

Αναφερόμενος στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι είναι μεταξύ άλλων υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πολιτικών εντάσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών.