ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA

Μήνυμα στήριξης από την ΕΚΤ: Θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά τα ομόλογα

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, στην οποία δημοσιοποιεί το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα τερματίσει το ΡΕΡΡ, τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά για αναχρηματοδότηση αν και δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Σταθερή παραμένει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην ελληνική οικονομία, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων. 

Παράλληλα η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την απόφασή της να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για αναχρηματοδότηση (το λεγόμενο "waiver") παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να δέχονται ως αποδεκτά ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστωτικής ποιότητας του Ευρωσυστήματος, αλλά πληρούν όλα τα άλλα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας, τουλάχιστον για όσο διάστημα οι επανεπενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, βάσει του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ θα συνεχιστούν. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλίνει επίσης στο μέλλον από τις αξιολογήσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εάν αυτό δικαιολογείται, σύμφωνα με τη διακριτική του ευχέρεια στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, αποφεύγοντας έτσι τη μηχανιστική εξάρτηση από αυτές τις αξιολογήσεις».

Σημειώνεται ότι η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν σχετικά ήπια, καθώς πρόκειται για επιβεβαίωση προηγούμενης ανακοίνωσης της ΕΚΤ και όχι για κάποιο νέο μέτρο, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να ενισχύεται 0,8% στο 2,766%, ενώ αυτή του 5ετούς κινείται 1,90% υψηλότερα στο 1,606%. 

Ο οδικό χάρτης για τη μείωση των αγορών ομολόγων

Η ΕΚΤ τονίζει στην ανακοίνωσή της αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020. Το διοικητικό συμβούλιο έχει λάβει υπόψη με μακροπρόθεσμο τρόπο τον αντίκτυπο αυτής της σταδιακής κατάργησης σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξασφαλίσεων των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά τους να συνεχίσουν να κινητοποιούν εξασφαλίσεις μέχρι τη λήξη των εκκρεμών στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). 

Επιπλέον, εξέτασε τον αντίκτυπο κινδύνου καθενός από αυτά τα μέτρα. Αυτή η σταδιακή κατάργηση δίνει αρκετό χρόνο στους αντισυμβαλλομένους του Ευρωσυστήματος να προσαρμοστούν και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα τρία βήματα.

Από τις 8 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων:

  • Θα μειώσει κατά το ήμισυ την προσωρινή μείωση των περικοπών αποτίμησης εξασφαλίσεων σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από την τρέχουσα προσαρμογή 20% σε 10%.
  • Η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί πλέον την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου 2020, αλλά των οποίων οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στη συνέχεια επιδεινώθηκαν κάτω από το ελάχιστο όριο αξιολόγησης.
  • Η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το όριο όσον αφορά τους μη εξασφαλισμένους χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται από οποιονδήποτε άλλο τραπεζικό όμιλο στη συλλογή εξασφαλίσεων ενός πιστωτικού ιδρύματος από 10% σε 2,5%, όπως συνέβαινε πριν από τον Απρίλιο του 2020. 
  • Η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά την προσωρινή χαλάρωση ορισμένων τεχνικών απαιτήσεων για την επιλεξιμότητα πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC), που σχετίζονται κυρίως με την πλήρη αποκατάσταση της συχνότητας των απαιτήσεων αναφοράς για το επίπεδο δανείων ACC και των απαιτήσεων αποδοχής για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ίδιων των τραπεζών από εσωτερικά συστήματα που βασίζονται σε αξιολογήσεις. Οι αρμόδιες εθνικές κεντρικές τράπεζες θα κοινοποιήσουν τις λεπτομέρειες στους επηρεαζόμενους αντισυμβαλλομένους.

Τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ αναμένει να εφαρμόσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα μείωσης αγορών με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου πριν από την πανδημία για τις πιστωτικές πράξεις, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που απομένει στις περικοπές αποτίμησης των εξασφαλίσεων. 

Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ καταρχήν θα καταργήσει σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα χαλάρωσης των εξασφαλίσεων από την πανδημία, μετά από μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των πλαισίων ACC που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων σε εξασφαλίσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις εκκρεμείς πράξεις TLTRO III έως τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποδοχή διαφόρων ACC που εισήχθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως δάνεια με εγγύηση της κυβέρνησης και ορισμένων φορέων του δημόσιου τομέα. Παρά το γεγονός αυτό, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αποφασίσουν να τερματίσουν (τμήματα) του πλαισίου ACC τους πρόωρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλιαρή» παρέμβαση ΕΚΤ για τα ομόλογα, στο μέλλον το νέο εργαλείο

Με αγορές από επανεπένδυση εσόδων του PEPP θα υποστηριχθούν βραχυχρόνια τα ομόλογα της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών. Ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί για νέο εργαλείο παρέμβασης. Αρνητική αντίδραση από την αγορά ομολόγων.