ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
bonds, omologa
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά ομολόγων - Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9%

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι υπό προυποθέσεις η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρώτη μικρή μείωση του επιτοκίου της, τον Αύγουστο του 2024.

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4%. Στελέχη της ΕΚΤ επιχείρησαν σήμερα να μετριάσουν το κλίμα ευφορίας που είχε προκληθεί τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι ακόμη ορατές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι υπό προυποθέσεις η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρώτη μικρή μείωση του επιτοκίου της, τον Αύγουστο του 2024.

Σήμερα ο Ιρλανδός ομόλογος του Gabriel Makhlouf δήλωσε ότι είναι «πολύ πολύ νωρίς» για να αρχίσουμε να μιλάμε για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και εξίσου πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε περαιτέρω αυξήσεις.

Άλλωστε και οι καταναλωτές της ευρωζώνης αύξησαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες στο 4%, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια οι προβλέψεις των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό είναι από τη φύση τους ανακριβείς, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν τις μισθολογικές απαιτήσεις, τις δαπάνες και την αποταμίευση - τρεις κρίσιμοι παράγοντες για τον καθορισμό των τιμών λιανικής. Η Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της ΕΚΤ, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι ο διάμεσος ερωτώμενος πίστευε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν 4% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,5% τον Αύγουστο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane ο οποίος υποστήριξε ότι παρόλο που έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αυτή δεν είναι ακόμη επαρκής.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% τον περασμένο μήνα από 10% που κυμαίνονταν πριν από ένα χρόνο περίπου αλλά ο Lane προέβλεψε σταθερή ή ακόμα και επιταχυνόμενη αύξηση των τιμών το επόμενο έτος, πριν από την πτώση στον στόχο του 2% το 2025.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 174 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,95% από 3,98% χθες έναντι 2,63% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0725 δολάρια από το επίπεδο των 1,0702 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων ο Γιάννης Στουρνάρας

Μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ, βάσει και των δεδομένων που έχει στην κατοχή της, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ

Σε εκτενή συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας από την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη μεγάλη οικονομική κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.