ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης: Ρευστότητα 5% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια

Τι προβλέπει το σχέδιο για τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου, ύψους 12,73 δισ. Πώς με κάθε ευρώ δανείου θα γίνονται επενδύσεις 2,5 ευρώ. Ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ελληνικών τραπεζών.

Ένα χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για τη στήριξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, στήνει η κυβέρνηση με τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπολογίζει το υπ. Οικονομικών, από το 2021 μέχρι και το 2024 σχεδιάζεται να διοχετευθεί με αυτό το μηχανισμό ρευστότητα που αντιστοιχεί σε 5% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 10 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν «σνομπάρει» τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία, προς το παρόν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. Άλλες κυβερνήσεις δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και δεν έχουν λόγο να πάρουν δάνεια μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλες κρίνουν ότι δεν είναι σκόπιμο να αυξήσουν το ύψος του δημοσίου χρέους (σε αντίθεση με τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα δάνεια θα υπολογίζονται κανονικά στο δημόσιο χρέος).

Για την Ελλάδα, όμως, που εξακολουθεί να δανείζεται με θετικά μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια ευκαιρία που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη. Μάλιστα, εάν εφαρμοσθεί κατά γράμμα το σχέδιο της κυβέρνησης (και αυτό είναι ένα μεγάλο «αν», καθώς δεν παύουν να υπάρχουν αρκετά στοιχεία αβεβαιότητας και ρίσκα εκτέλεσης), τα δάνεια αυτά μπορούν να κινητοποιήσουν πολύ μεγαλύτερους πόρους από αυτούς που θα κινητοποιήσουν οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο που αφιερώνει το υπ. Οικονομικών στο Ταμείο Ανάκαμψης στο τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, τα δάνεια αντιστοιχούν σε ποσό 12,73 δισ. ευρώ ως το 2026 και αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδυτικούς πόρους συνολικού ύψους 31,82 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε ευρώ δανείου θα φέρνει επενδύσεις περίπου 2,5 ευρώ, με τη μόχλευση που θα δημιουργούν τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα δάνεια των τραπεζών.
  • Στο σκέλος των επιδοτήσεων, η μόχλευση θα είναι πολύ μικρότερη, αφού υπολογίζεται ότι κάθε ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα φέρνει επενδύσεις 1,66 ευρώ. Συνολικά οι πόροι του Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθουν σε 30,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις 60 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στο χρονικό ορίζοντα αναφοράς του νέου Προγράμματος Σταθερότητας, δηλαδή έως το 2024, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 5% του ΑΕΠ θα κατευθυνθεί σε χρηματοπιστωτικά μέτρα παροχής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα. Στο χρονικό ορίζοντα ως το τέλος των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή έως και το 2026, οι παροχές ρευστότητας θα φθάσουν το 6,5% του ΑΕΠ, όπως φαίνεται στον πίνακα:

Τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης      
 (ποσοστά % του ΑΕΠ 2019)      
 202120222023202420252026
Εκταμιεύσεις από την Ε.Ε.1,41,41,11,110,5
Χρηματοοικονομικές συναλλαγές0,51,61,31,21,20,6

 

Οι κατηγορίες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από αυτό το μηχανισμό είναι πέντε:

  • Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακή μετάβαση, Εξωστρέφεια (εξαγωγικός προσανατολισμός), Καινοτομία, Οικονομίες Κλίμακος μέσα από τη μεγέθυνση των εταιρειών.

Τα δάνεια θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τρία κανάλια:

  1. Διεθνείς Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης,
  2. Οι εμπορικές τράπεζες, ελληνικές και διεθνείς και
  3. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την παροχή κεφαλαίων σε επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, θα καλυφθούν δύο μεγάλα κενά που υπάρχουν σήμερα, μετά τη δεκαετή κρίση, στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων: αφενός θα δοθούν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης νέων σχεδίων, τα οποία δυσκολεύονταν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, αφού τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργούν σαν ένα «μαξιλάρι» για τον πιστωτικό κίνδυνο. Αφετέρου, θα δημιουργηθεί ένα υπολογίσιμο χρηματοπιστωτικό εργαλείο venture capital μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια για νέα επιχειρηματικά σχέδια, λαμβάνοντας συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Πάντως, όπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη Έλληνες τραπεζίτες, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα απαιτήσει τεράστια κινητοποίηση από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και το δημόσιο τομέα, καθώς θα χρειασθεί να εγκριθούν μέσα μια πολύ μικρή περίοδο όχι μόνο ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά επενδύσεων με καινοτομικά χαρακτηριστικά και σε τομείς όπου ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν στην Ελλάδα μαζικές επενδύσεις (πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, μεγέθυνση επιχειρηματικών μονάδων). «Λεφτά για δάνεια θα υπάρχουν άφθονα, το ζητούμενο είναι να βρεθούν και οι σωστοί παραλήπτες», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη τραπεζών.

Όσον αφορά τον κίνδυνο να εξελιχθεί και αυτό το πρόγραμμα σε ένα… ελληνικού τύπου σχέδιο παροχής «θαλασσοδανείων», αυτός φαίνεται ότι έχει περιορισθεί, καθώς η Κομισιόν έχει φροντίσει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Όχι μόνο θα παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες ο σχεδιασμός και οι εκταμιεύσεις των δανείων, αλλά θα υπάρχει και εκ του σύνεγγυς επίβλεψη από τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (ΕΤΕπ, EBRD), οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης πολλών προγραμμάτων, χρησιμοποιώντας τις ελληνικές τράπεζες ως τοπικούς εταίρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για 3,6 δισ. - Δύο προγράμματα για ΜμΕ

Μέσα στον Νοέμβριο το πέμπτο αίτημα στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Ν. Παπαθανάσης. Ενεργοποιείται εκ νέου με 100 εκατ. το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για φθηνά δάνεια. Επιδότηση ΕΣΠΑ έως 200.000 ευρώ για εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
RRF
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν τα μεγαλύτερα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι 41 επιχειρήσεις που μοιράζονται πάνω από 4 δισ. ευρώ. Στην κορυφή, η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της, ΔΕΔΔΗΕ και FiberGrid, μεγάλη χρηματοδότηση στον ΑΔΜΗΕ. Δάνεια άνω των 200 εκατ. σε Olympic (Avis) και Ελληνικός Χρυσός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Υψηλά κέρδη και το 2025 - Το «αντίδοτο» στη μείωση επιτοκίων

Με «σπριντ» στη χρηματοδότηση επενδύσεων θα καλυφθούν οι απώλειες από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Πιο ψηλά οι στόχοι για τα κέρδη του 2024. Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν ισχυρή ώθηση στα νέα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή ανάσα με φθηνό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δισεκατομμύρια φθηνών δανείων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κλείνει η ψαλίδα στο κόστος δανεισμού σε σχέση με την ευρωζώνη. Τι αναφέρει η Τρ. Ελλάδος.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουρές για δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποιοι έχουν πάρει τα μεγαλύτερα

Υποβλήθηκαν πάνω από 20.000 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 21 δισ. Στο 2,3% το μέσο επιτόκιο των δανείων. ΔΕΗ, Ελληνικός Χρυσός και ΟΤΕ ανάμεσα στους μεγαλύτερους αποδέκτες. Αναλυτικός πίνακας.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Τι άλλαξε για τη συμμετοχή των τραπεζών

Καταργείται με απόφαση Σκυλακάκη η υποχρέωση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον κατά 30% τα επενδυτικά σχέδια που θα υποστηριχθούν με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ένα μήνα οι προσκλήσεις στους επενδυτές.