Πρόοδο στα προαπαιτούμενα, αλλά αστερίσκους για τα ανοιχτά θέματα των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και των μεταρρυθμίσεων, θα καταγράφει η έκθεση των Θεσμών για την 9η αξιολόγηση, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δεν συνδέεται με μέτρα ελάρυνσης του χρέους (εκταμιεύσεις κερδών από ANFAs και SMPs κ.α.).
Αν και δεν θα διατυπώνονται εκτιμήσεις για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία στην πραγματική οικονομία, καθώς το τοπίο παραμένει θολό, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους θεσμούς επεσήμανε ότι το βαρόμετρο για την απορρόφηση των κραδασμών και την ανάκαμψη θα είναι η πορεία του τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα απονείμουν εύσημα στην κυβέρνηση για τα σημαντικά βήματα προόδου σε προαπαιτούμενα - κλειδιά της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως η δευτερογενής νομοθεσία για τον νέο Πτωχευτικό νόμο, το πρόγραμμα Ηρακλής για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το καυτό θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων. Όμως, θα επαναλαμβάνουν τις συστάσεις για την ανάγκη ισχυρότερων επιδόσεων στις επενδύσεις, στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της δέσμευσης για πλήρη εξόφληση των χρεών και της αποφυγής δημιουργίας νέων, το Γενικό Λογιστήριο απέστειλε χθες εγκύκλιο στους φορείς, στην οποία δίνονται οδηγίες:
- για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων,
- για την εξέταση των λόγων για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις,
- για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στην κεντρική υπηρεσία
Σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης θα περιγράφονται τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας με επίκεντρο τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τον σχεδιασμό για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2» που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχος είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ώστε στις αρχές Απριλίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τον Μάιο να ξεκινήσει η επιδότηση των δόσεων έως 90% για 8 μήνες.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών, καθώς θεωρείται κομβικό για τη στήριξη των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Υπό τον φόβο μαζικών λουκέτων, απωλειών δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και έκρηξης της ανεργίας, από την πτώση του τζίρου και την δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης, το οικονομικό επιτελείο έχει εισηγηθεί στους θεσμούς αύξηση της περιμέτρου των δαπανών που θα ενταχθούν στον πρόγραμμα.
Το πακέτο των μέτρων στήριξης που παρατείνεται και εμπλουτίζεται ανεβάζει το κόστος για το Δημόσιο αισθητά πάνω από το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αφού μόνο για το α' τρίμηνο φθάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ. Πάντως, για την ώρα οι δανειστές τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να κάνουν οποιανδήποτε σχόλιο για τα ελλείμματα που προκαλεί η πανδημική κρίση, δεδομένης και της δημοσιονομικής ευελιξίας που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από τη πλευρά του το οικονομικό επιτελείο τόσο στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου θα υποστηρίξει την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022.