ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέος πτωχευτικός: Τι θα γίνει με την α' κατοικία των ευάλωτων

Ενοίκιο σε ιδιωτικό φορέα για 12 χρόνια θα πληρώνουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και θα μπορούν να ζητούν την αγορά της κατοικίας στην εμπορική της αξία, αλλά χωρίς την αφαίρεση των ενοικίων που θα έχουν πληρώσει.

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2021 με το νέο πτωχευτικό κώδικα (Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας), στόχος του οποίου, όπως εξήγησε σήμερα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, είναι η συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους κάθε είδους (προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, ακόμη και για την παροχή ρεύματος), που ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ.

Ο νέος Κώδικας, όπως τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή, βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Κοινοτική Οδηγία 1023 για τα χρέη ιδιωτών και κινείται σε τρεις άξονες: πρόληψη δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων χρεών μέσα από μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών, ρύθμιση όλων των οφειλών με μία αίτηση για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και πτώχευση για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών τους, στο πλαίσιο της οποία θα χάνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα διαγράφονται τα χρέη τους (δεύτερη ευκαιρία). Θα υπάρχουν, όπως τονίσθηκε, έλεγχοι με άρση απορρήτου -φορολογικού και τραπεζικού- για να μην επωφελούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ θα καθιερωθεί και νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικά για το θέμα της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, εξηγήθηκε ο μηχανισμός που θα μπορεί να οδηγεί στην ανάκτηση των κατοικιών από τους δανειολήπτες, ύστερα από μια περίοδο που η κατοικία θα έχει περάσει στον υπό ίδρυση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, στον οποίο οι δανειολήπτες θα πληρώνουν ενοίκιο.

Ειδικότερα, όπως εξηγήθηκε από το αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ένα ευάλωτο νοικοκυριό, όπως αυτό ορίζεται με τα κριτήρια του νόμου για το στεγαστικό επίδομα, θα μπορεί να συνεχίσει να μένει στην κατοικία του, πληρώνοντας ενοίκιο στο νέο Φορέα, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ιδιώτη, που θα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό.

Ο νέος Φορέας θα αποκτά την κατοικία στην τρέχουσα εμπορική της αξία και θα μπορεί να την πουλήσει στο δανειολήπτη μετά την παρέλευση 12ετίας, επίσης στην εμπορική αξία που θα έχει τότε. Ο δανειολήπτης θα πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτού θα καλύπτεται από το στεγαστικό επίδομα, έως 210 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως διευκρινίσθηκε, όμως, όταν θα ζητήσει την επαναγορά της κατοικίας, ο δανειολήπτης θα κληθεί να καλύψει ολόκληρη την εμπορική της αξία, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται τα ποσά που θα έχει πληρώσει ως μισθώματα για τη 12ετία. «Είναι σαν να νοικιάζεις ένα διαμέρισμα και ύστερα από κάποια χρόνια να ζητάς από τον ιδιοκτήτη να το αγοράσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν αφαιρούνται από το τίμημα τα μισθώματα που έχεις πληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, αυτή η λύση, αντί του συμψηφισμού των ενοικίων με το τίμημα, δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στους ευάλωτους δανειολήπτες να ανακτήσουν την πρώτη κατοικία που θα έχουν χάσει, εκτός αν έχει βελτιωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η οικονομική τους κατάσταση.

Όπως ανέφερε η αρμόδια κυβερνητική πηγή, δικαίωμα προσφυγής στο νέο νόμο θα έχουν ακόμη και όσοι εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά τους δάνεια, αλλά έχουν οφειλές στο Δημόσιο, ή το αντίθετο. «Είναι πλασματική η εξυπηρέτηση οφειλών όταν δεν είναι συνολική», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Έτσι, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που πληρώνει το στεγαστικό του αλλά έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία θα μπορεί να ζητεί τη ρύθμιση όλων των οφειλών του σε έως και 240 δόσεις, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλλει την αίτηση πριν διογκωθεί το πρόβλημα και να αποδείξει την οικονομική του αδυναμία, ώστε να διεκδικήσει μια ρύθμιση όλων των χρεών του.

Διαγραφή χρέους μέσω πτώχευσης θα γίνεται όταν ο οφειλέτης δεν έχει επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τις οφειλές του. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο, μια κατοικία, έχει αξία 50.000 ευρώ, θα πληρώνει όσα καλύπτει αυτή η αξία της κατοικίας και τα υπόλοιπα χρέη θα διαγράφονται. Μια πολύ σημαντική διαφορά, όπως τονίσθηκε, με τις σημερινές διαδικασίες πτώχευσης, είναι ότι τα χρέη θα διαγράφονται ένα χρόνο μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας και το χρόνο ολοκλήρωσής της.

Η νέα διαδικασία διευθέτησης οφειλών θα «τρέξει» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα τεθεί πολύ γρήγορα σε λειτουργία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Για την πλατφόρμα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα «στηθεί» γρήγορα, αφού ουσιαστικά θα «πατήσει» στην ήδη υφιστάμενη από το 2017 ηλεκτρονική πλατφόρμα, που συνεχώς αναβαθμίζεται. Η ίδια πλατφόρμα αξιοποιείται και για το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων, για το οποίο εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 63.000.

Σε ό,τι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, αναφέρθηκε ότι αυτός θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την επιλογή του επενδυτή, με βασικό κριτήριο τα κεφάλαια που θα μπορεί να διαθέσει για τις αγορές κατοικιών. Ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους, ανέφερε η αρμόδια κυβερνητική πηγή. Ο Φορέας θα είναι σε θέση να λειτουργήσει από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για τον Φορέα που θα αποτρέπει τις εξώσεις ευάλωτων

Σε δύο μήνες η κρίσιμη διαδικασία υποβολής προσφορών από ιδιώτες επενδυτές, συγκρατημένη αισιοδοξία από την γ.γ. Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση. Οι αλλαγές που έκαναν ελκυστικότερο τον Φορέα και η συζήτηση για «σχέδιο Β».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση για παροχές έφερε η κάλπη αλλά... δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα

«Όχι» σε γενικευμένες μειώσεις ΦΠΑ κατά της ακρίβειας, πιθανή η παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη και το πρέσινγκ από τους οίκους αξιολόγησης δεν αφήνουν χώρο για παροχές.
xatzidakis_papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα για την κεντρική παρακολούθηση όλων των δημοσίων επενδύσεων

Πλήρης εικόνα στο υπ. Οικονομικών ακόμη και για τις δαπάνες συντήρησης των έργων. Χατζηδάκης: Πολύ ταχύτερη η αύξηση επενδύσεων από την Ευρώπη. Παπαθανάσης: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων 14 ετών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση» 10% του ΑΕΠ στην οικονομία σε τρία χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο 2024 - 2026. Σταθερά στο 2,1% του ΑΕΠ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, φειδωλές παροχές του 2025.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για παραλίες, αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με νέες τιμές οι διαγωνισμοί παραχώρησης παραλιών. Πώς θα ελέγχουν οι πολίτες τις παρανομίες με τα κινητά τους και το κράτος με drones. Καθιερώνονται οι «απάτητες» παραλίες.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουρές για δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποιοι έχουν πάρει τα μεγαλύτερα

Υποβλήθηκαν πάνω από 20.000 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 21 δισ. Στο 2,3% το μέσο επιτόκιο των δανείων. ΔΕΗ, Ελληνικός Χρυσός και ΟΤΕ ανάμεσα στους μεγαλύτερους αποδέκτες. Αναλυτικός πίνακας.