Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown έχουν επιδοθεί οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομίες.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες, αλλά όλοι ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, με τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου να είναι ιδιαίτερα αρνητικά και τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών οικονομιών να γνωρίζουν ότι νέα διευρυμένα περιοριστικά μέτρα θα οδηγήσουν σε πιο βαθιά ύφεση, διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και φυσικά αύξηση της ανεργίας.
Επί ελληνικού εδάφους η κυβέρνηση έχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής ενός δεύτερου lockdown ανάλογου αυτού που επιβλήθηκε την άνοιξη, αλλά η λύση που φαίνεται να υπερισχύει είναι η λήψη μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο και η εφαρμογή κανόνων που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στον τομέα της εστίασης, η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας και φυσικά η χρήση μάσκας και άλλων μέτρων προστασίας σχεδόν σε καθολικό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή που είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη στην επιβολή ενός νέου lockdown είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσφατα κάλεσε τους ηγέτες όλης της Ευρώπης να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Σε πολιτικό επίπεδο θέλουμε να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων και μάλιστα με κάθε κόστος, αλλά θα πρέπει να το πράξουμε σε καθεστώς πολύ καλής συνεργασίας», τόνισε η κυρία Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Η βασική ελπίδα των Ευρωπαίων, όχι μόνο των πολιτικών ή των οικονομικών παραγόντων αλλά και των πολιτών, είναι ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο και στο «άνοιγμα» του τουρισμού. Παράλληλα σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου η χρήση μάσκας καθίσταται, πλέον, υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο «ανώδυνα» αλλά και ταυτόχρονα ασφαλή μέτρα ώστε να μειωθεί η έκταση των νέων μολύνσεων.
Αυστηρά μέτρα στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης
Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- φροντίζουν να εφαρμόσουν μία σειρά από κανόνες που περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές, ενώ τα πρόστιμα που περιμένουν τους παραβάτες είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερά.
Στη Γερμανία την Παρασκευή 21/8 καταγράφηκαν 1.586 νέα κρούσματα, σαφώς πολύ χαμηλότερα από τα 7.000 ημερησίως που είχαν σημειωθεί τον Μάιο, αλλά ικανά να διατηρήσουν ενεργά αρκετά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες θα διατηρηθούν και πιθανώς θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ όσοι Γερμανοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε περιοχές με εμφάνιση υψηλού αριθμού κρουσμάτων θα πρέπει να τίθεται σε κατ’ οίκον καραντίνα για δύο εβδομάδες ή να μπορούν να αποδείξουν, μετά από τη διενέργεια τεστ, ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό.
Πάντως τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στη χώρα, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση με εφαρμογή περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων για μαθητές και διδάσκοντες.
Η Γαλλία δέχεται ακόμη πιο ισχυρές πιέσεις, καθώς την Πέμπτη 20/8 τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.700, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τα μέσα Απριλίου, ενώ σε Παρίσι, Νίκαια, Τουλούζη και Μασσαλία επιβάλλεται η χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς, αν και πολυσύχναστους, χώρους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει, επίσης, αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, τονίζοντας ότι η αντίδραση της Γαλλίας θα πρέπει να είναι «η παροχή βοήθειας ώστε να επιταχυνθεί η εύρεση εμβολίου, να υπάρχει διασφάλιση ότι σε αυτό θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες», ενώ η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθεί για το επόμενο διάστημα.
Η Ιταλία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του κορονοϊού την άνοιξη, εμφανίζει καλύτερη εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τα νέα κρούσματα να φθάνουν τα 845 την Πέμπτη 20/8. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, απαγορεύει τις δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις, ενώ καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δρόμους και πλατείες από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.
Πιθανή είναι η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαρδηνία, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο «δραστήριους» τουριστικούς προορισμούς, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν δημοσιεύματα στα ιταλικά ΜΜΕ.
Η ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται σαφώς το ισχυρότερο πλήγμα δεν είναι άλλη από την Ισπανία, με τα νέα κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.700 την Τετάρτη 19/8, ενώ κριτική δέχεται ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες, καθώς δεν έχει εμφανιστεί καθόλου ευρισκόμενος σε διακοπές.
Η ισπανική οικονομία εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση, καθώς ένας από τους βασικούς τροφοδότες της, ο τουρισμός, ακολουθεί κάτι παραπάνω από αρνητική πορεία, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και μία πολιτική κρίση, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας πιθανώς δεν θα «αντέξει» μία κοινωνική αναταραχή και σίγουρα ένα νέο lockdown.