Ισχυρή παρουσία έχει ο ελληνικός κλάδος τροφίμων και ποτών στον φετινό διαγωνισμό της ΕΥ «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025. Τρεις από τους τέσσερις νικητές των επιμέρους κατηγοριών προέρχονται από τον δυναμικό αυτό τομέα, αναδεικνύοντας τη σημασία του για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της EY Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, έλαβε το Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας.
Ο Θωμάς Δούζης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ERGON FOODS, αναδείχθηκε Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας, ενώ ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕ, τιμήθηκε ως Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας.
Οι τρεις επιχειρηματίες ξεχώρισαν για τη διαχρονική τους πορεία και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του κλάδου.
Η ΠΙΝΔΟΣ ως πρότυπο συνεταιριστικής ανάπτυξης
Η ΠΙΝΔΟΣ, υπό την προεδρία του Ανδρέα Δημητρίου από το 2012, εξελίχθηκε από παραδοσιακό αγροτικό συνεταιρισμό σε έναν πλήρως καθετοποιημένο, ενεργειακά αυτόνομο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο οργανισμό.
Συνδυάζει υψηλή οικονομική αποτελεσματικότητα με έντονη κοινωνική υπευθυνότητα.
Ως ένας από τους ισχυρότερους φορείς του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, η ΠΙΝΔΟΣ αποτελεί διεθνές παράδειγμα σύγχρονου συνεταιριστικού προτύπου. Διαθέτει πάνω από 500 μέλη-παραγωγούς, περισσότερους από 100 συνεργάτες-παραγωγούς και απασχολεί 1.700 εργαζομένους.
Το δίκτυό της περιλαμβάνει 18 κέντρα διανομής, εξυπηρετώντας περισσότερα από 8.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά.
ERGON: Από ελληνικό brand σε παγκόσμιο δίκτυο
Η ERGON ιδρύθηκε το 2008 από τον Θωμά Δούζη και τον αδελφό του, με στόχο να ενώσει δεκάδες μικρούς Έλληνες παραγωγούς κάτω από ένα ενιαίο brand. Η εταιρεία προσφέρει σήμερα 600 προϊόντα και διαθέτει 27 σημεία παρουσίας σε τρεις ηπείρους.
Από το πρώτο εστιατόριο-παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το 2011 έως τα ERGON Houses, τα ERGON Agoras και τα διεθνή concepts σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή, η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται με συνέπεια, ποιότητα και δημιουργικότητα, προωθώντας τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία διεθνώς.
Κτήμα Γεροβασιλείου: Καινοτομία και πολιτισμός του κρασιού
Ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, με σπουδές οινολογίας στο Bordeaux και πάθος για την αμπελουργία, έχει ταυτιστεί με την αναβίωση της ποικιλίας Μαλαγουζιά. Το 1981 ίδρυσε το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, θέτοντας τις βάσεις για πρωτοποριακές δράσεις στον χώρο του κρασιού.
Έκτοτε, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε νέα οινοποιεία και διεθνείς αγορές, επενδύοντας στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και την ανάδειξη του οινικού πολιτισμού μέσω του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου και του οινοτουρισμού. Σήμερα, καλλιεργεί περισσότερα από 2.500 στρέμματα, παράγει 40 ετικέτες και απασχολεί περίπου 200 εργαζομένους.
Ο τελικός νικητής και η διεθνής διάκριση
Οι τρεις επιχειρηματίες, μαζί με τον Χάρη Βαφειά, διευθύνοντα σύμβουλο της VAFIAS GROUP και Δυναμικά Αναπτυσσόμενο Επιχειρηματία του διαγωνισμού, θα διεκδικήσουν τον τίτλο EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου 2026.
Ο μεγάλος νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year, που θα διεξαχθεί στο Μόντε Κάρλο τον Μάιο του 2026.