ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στον «πάγο» το σχέδιο «Ηρακλής» και με τη... βούλα της Κομισιόν

Επιβράδυνση των συναλλαγών για το σχέδιο «Ηρακλής» λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία προβλέπει η Κομισιόν. Ζητεί από τις τράπεζες πιο πολλές και καλύτερες ρυθμίσεις δανείων.

Το ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και σε άλλες συναλλαγές των τραπεζών για την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβεβαιώνει η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και καλεί τις τράπεζες να κάνουν περισσότερες και καλύτερες ρυθμίσεις σε προβληματικά δάνεια για να διατηρήσουν μια καλή πορεία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» στις νέες συνθήκες, η Κομισιόν κρατάει ευκρινή απόσταση από τις τοποθετήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, ο οποίος σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο ως κορυφαία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και επέμεινε πως «δεν είναι ακριβές ότι παγώνει το σχέδιο Ηρακλής έως το 2021».

Αντίθετα, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνυπογράφει το κεφάλαιο της έκθεσης αξιολόγησης για το χρηματοπιστωτικό τομέα, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα παραμείνει ουσιαστικά «παγωμένο» φέτος, με μοναδική εξαίρεση τις τιτλοποιήσεις της Eurobank, που είχαν φθάσει στο τελικό στάδιο πριν ξεσπάσει η νέα κρίση και θα προωθηθούν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Όπως σημειώνεται, ειδικότερα, στην έκθεση αξιολόγησης:

  • Το οικονομικό σοκ αυτής της περιόδου επηρεάζει τις στρατηγικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες κάνουν χρήση της ευελιξίας που τους προσφέρουν οι εποπτικές αρχές για να υποβάλουν νέα σχέδια έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2020.
  • Ο ρυθμός εφαρμογής του σχεδιού «Ηρακλής» θα επηρεασθεί από το νέο σοκ, καθώς το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αλλάξει και μειώνεται η όρεξη των επενδυτών για συναλλαγές, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους για τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο σχέδιο (σ.σ.: οι τιμές μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων θα ήταν χαμηλότερες και αυτό θα αύξανε τις ζημιές των τραπεζών).
  • Επιπλέον, η μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που προκαλείται από την κρίση θα επηρεάσει την τιμολόγηση των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες συνδέονται βάσει του νόμου με τα spread στα συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης, τα γνωστά CDS (σ.σ.: δηλαδή, οι τράπεζες κινδυνεύουν, εάν προχωρήσουν σε αυτή την φάση σε συναλλαγές, να πληρώσουν μεγαλύτερες προμήθειες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις).
  • Έτσι, με μοναδική εξαίρεση την Eurobank, οι συστημικές τράπεζες έχουν δείξει την πρόθεσή τους να αναβάλουν προσωρινά τα σχέδια για τις τιτλοποιήσεις, εξαιτίας της επικρατούσας αβεβαιότητας.
  • Επίσης, η μειωμένη όρεξη των επενδυτών για συναλλαγές έχει επηρεάσει και άλλες σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, που είχαν ήδη αρχίσει αλλά τώρα έχουν προσωρινά τεθεί σε αναστολή.
  • Υπάρχει ανησυχία ότι η ήδη ασθενής κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα θα διαβρωθεί ακόμη περισσότερο από τα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασισθεί, όπως οι αναστολές στις πληρωμές δανείων, που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση των δανειοληπτών με δάνεια σε καθυστέρηση να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το 2019 μειώθηκαν κατά 13,3 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται στα 68,5 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στις πωλήσεις δανείων (8,1 δισ. ευρώ). Όμως, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλός, στο 40,6%, και είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη.

Δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, ώστε να διατηρήσουν μια τάση βελτίωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων για ρυθμίσεις είναι ακόμη σημαντικότερη για την περίοδο μετά την εκπνοή των προσωρινών μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί μια δυσμενής επίδραση της κρίσης στα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επίδοση των ελληνικών τραπεζών στις ρυθμίσεις δεν είναι καλή ως τώρα, καθώς 37,3% των ρυθμίσεων μακράς διάρκειας και το 66,5% των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων δανείων περνούν ξανά σε καθυστέρηση μόλις ένα τρίμηνο μετά τις σχετικές συμφωνίες με τους δανειολήτπες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Ποιο προνόμιο περνά από τα κράτη στους... κοινούς θνητούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κρατά χρήματα στην κεντρική τράπεζα, δικαίωμα που έχουν μόνο τα κράτη και οι τράπεζες. Πώς θα αλλάξουν οι συναλλαγές μας: Οι 25 απαντήσεις από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» στο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για «Ηρακλή» και νέο φορέα κατοικιών

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» και για τον νέο φορέα που θα επαναμισθώνει κατοικίες σε ευάλωτους δανειολήπτες μπορεί να «φουσκώσουν» το χρέος.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκάπ» των Θεσμών στις τράπεζες: Τι λένε για NPE, κέρδη, πτωχευτικό

Ήπιες οι επιδράσεις της κρίσης, λίγα τα νέα «κόκκινα» δάνεια. Προβληματίζουν η «αναιμική» κερδοφορία, η αυξημένη διασύνδεση με το κράτος και οι καθυστερήσεις με τον πτωχευτικό και τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη. Τι αναφέρει η 11η έκθεση εποπτείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αποφευχθεί σοβαρή εμπλοκή με τα δάνεια του σχεδίου «Ηρακλής»

Άναψε «πράσινο» η Κομισιόν για να παραταθεί ο χρόνος ανάκτησης των τιτλοποιημένων δανείων, μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία. Τι σημαίνει αυτό για τράπεζες, Δημόσιο, δανειολήπτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.