ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

ΣΕΒ: Ανάγκη για επενδύσεις των επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα επαγγέλματα στην Ελλάδα με την έρευνα του ΣΕΒ να σημειώνει πως χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων

Την ανάγκη για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπογραμμίζει έρευνα του ΣΕΒ που αναφέρει το πολύ χαμηλό ψηφιακό επίπεδο επιχειρήσεων και εργαζομένων στην Ελλάδα και σημειώνει οτι το τεχνολογικό δυναμικό να είναι περιορισμένο. Επιπλέον, επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα (67,1 % ή 2.184.128 άτομα) απασχολούνται σε 20 επαγγέλματα ενώ σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα απασχολούνται οι λοιποί 3 στους δέκα, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ.

Τα 20 επαγγέλματα στα οποία απασχολείται η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων είναι: πωλητές, καλλιεργητές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, σερβιτόροι, απασχολούμενοι στις υπηρεσίες προστασίας, καθαριστές, δάσκαλοι - νηπιαγωγοί, οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οδηγοί αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών και μοτοσικλετών, υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών, άλλοι εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, μάγειροι, κτηνοτρόφοι, μηχανικοί και επισκευαστές μηχανημάτων, γιατροί, δικηγόροι.

Η μελέτη του ΣΕΒ αποσκοπεί να δείξει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επαγγέλματα όπου η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Συγκεκριμένα 7 από τα 20 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη απασχόληση στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν καμία ψηφιακή δεξιότητα, μόνο τα 8 έχουν υψηλή βαρύτητα στις ΤΠΕ και τα υπόλοιπα 5 απαιτούν ήπιες ψηφιακές δεξιότητες.

«Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη γενικότερη ψηφιακή υστέρηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και το περιορισμένο τεχνολογικό δυναμικό», αναφέρει ο ΣΕΒ. Επισημαίνει εξάλλου την ανάγκη για συνολική στρατηγική ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, με επενδύσεις, επανακατάρτιση εργαζομένων, ανάληψη του ρόλου φορέα επανακατάρτισης και πιστοποίησης από τις ίδιες τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενίσχυση της καινοτομίας στην εκπαίδευση και διάχυση στις επιχειρήσεις των δυνατοτήτων της τεχνολογίας με κλαδική και περιφερειακή εξειδίκευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Σημαντική μεταρρύθμιση η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, η ηγεσία του υπ. Εργασίας έδωσε απαντήσεις στις επιχειρήσεις σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας που μπαίνει στο εμπόριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση και δίνουν καλύτερους μισθούς

Τεχνικές ειδικότητες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ που αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Απόλυτα αναγκαία η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού 

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για την Ευρώπη περί των 94 εκατ. εργαζομένων, δηλαδή το 40% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Πού βρίσκεται η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφυγή μεγάλης αύξησης στο βασικό μισθό ζητά ο ΣΕΒ

Να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 ζητά ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.