«Επιτέλους βγήκαμε από το κάδρο της αμφισβήτησης. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος για την πρόοδο και την ευμάρεια».
Αυτό ήταν το μότο των «ανακουφισμένων» βιομηχάνων και επιχειρηματιών μετά την πρώτη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα στη χώρα.
Τα μέλη του ΣΕΒ δεν άκουσαν από τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ καμία ιδεολογική φανφάρα. Όπως αναφέρουν, οι παρεμβάσεις του ήταν στοχευμένες και μένει να αποδειχθεί στο μέλλον ότι υπάρχει και ο ανάλογος σχεδιασμός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεργασία με το ΣΕΒ.
Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του ΣΕΒ, τα σημεία από την ομιλία του Στ. Κασσελάκη που τους έκαναν θετική εντύπωση είναι τα εξής:
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Αυτό της σύγχρονης αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη "κεφάλαιο" αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία».
- «Όραμά μας είναι μια Ελλάδα παραγωγός κι όχι καταναλωτής» (σ.σ.: αυτό άλλωστε είναι και το όραμα του ΣΕΒ).
- «Σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία» (σ.σ.: η ανεπάρκεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας ήταν μέχρι τώρα κάτι παραπάνω από εμφανής).
- «Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας».
Ο Στ. Κασσελάκης και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και στα τετ-α-τετ που είχε με τα μέλη του ΣΕΒ ήταν πολύ άνετος και έδειχνε να βρίσκεται στο στοιχείο του, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ίδιος είναι επιχειρηματίας. Καμία σχέση με την αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως στις πρώτες ομιλίες του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ.
Το τρίπτυχο της ανάπτυξης
Το τρίπτυχο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη έχει ως εξής: α) σχέδιο οριστικής διαχείρισης και ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, β) κατεύθυνση μεγάλου μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην καθετοποιημένη παραγωγή και γ) επενδύσεις από κράτος, βιομήχανους και πολυεθνικές για την παραγωγή στην Ελλάδα κρίσιμων τμημάτων των προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης αλλά δεν επανέλαβε τις απειλές που είχε εξαπολύσει πρόσφατα για «ξεδόντιασμα» των δικαστών. Αντιθέτως, δεσμεύτηκε πως ποτέ δεν θα ασκήσει την παραμικρή επιρροή στη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα θωρακίσει τους θεσμούς ώστε η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Για τα εργασιακά, το κεφάλαιο δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση και η λέξη εργασία πρέπει να είναι προτροπή για συνεργασία, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα την ανάγκη καθιέρωσης των stock options (!) προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης.
Τέλος, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως δεν έπρεπε να καταργηθεί και θα πρέπει να επανέλθει ο βάσιμος λόγος απόλυσης - τον είχε καταργήσει το 2019 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την αιτιολογία ότι η ανάγραφή του θα δυσκόλευε τον εργαζόμενο σε αναζήτηση νέας δουλειάς- προσθέτοντας πως και στις ΗΠΑ, το κέντρο του καπιταλισμού απαιτείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης.