Αυτό που η Γερμανία προσπαθεί συστηματικά και επίμονα να αποφύγει, δηλαδή έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, που θα κατανέμει πόρους ανάμεσα στα κράτη μέλη, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνει ισχυρό το ευρώ.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, πριν αποχωρήσει από το «πηδάλιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο άνθρωπος που θεωρείται από τις αγορές ως σωτήρας του ευρώ, παίρνει σαφή θέση στη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (ευρύτερα: μεταξύ Βορρά και Νότου της ευρωζώνης) για τον κοινό προϋπολογισμό.
Μιλώντας στους “Financial Times”, ο Ντράγκι ρίχνει το βάρος του υπέρ των προτάσεων του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, για να ενισχυθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα το κοινό νόμισμα.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πλευρά παγίως αντιστέκεται σε κάθε ιδέα περί κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς, κατά τη γερμανική αντίληψη, η νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, όπου οι ασθενέστερες οικονομίες θα ενισχύονται από τον προϋπολογισμό των ισχυρότερων.
«Με δεδομένη την εγγενή αδυναμία των εθνικών κρατών σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό που μετράει είναι να κάνουμε την ένωση ισχυρότερη. Σε μερικά πεδία, η περαιτέρω ενοποίηση θα πετύχει αυτό το στόχο», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι. «Για να έχουμε μια ισχυρή νομισματική ένωση, χρειαζόμαστε ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Είναι σαφές ότι η πολιτική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα έχει ακόμη αρκετό δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος», προσθέτει.
Καθώς η Γερμανία και οι άλλες πλεονασματικές οικονομίες παραμένουν αρνητικές στην ενίσχυση της ευρωζώνης με δημοσιονομικά μέτρα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο «πακέτο» μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με στόχο να αποφευχθεί μια επιβράδυνση και να έλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στο στόχο της ΕΚΤ.
Αυτό, όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις του Βορρά, ενώ συνολικά εννέα από τα 25 μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ καταψήφισαν τα νέα μέτρα.
Μιλώντας στους FT, ο Ντράγκι επέμεινε ότι οι θετικές επιδράσεις του τονωτικού «πακέτου» εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις αρνητικές, όπως είναι η επιβάρυνση των καταθετών και το «φούσκωμα» των στοιχείων ενεργητικού, όπως τα ακίνητα.
Ο Μ. Ντράγκι προειδοποιεί τις κυβερνήσεις που αρνούνται να πάρουν δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχυθεί οικονομία ότι τα έκτακτα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειασθεί να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν υποστηριχθεί η οικονομία με δημοσιονομικά μέτρα.
Πάντως, ο Ιταλός τραπεζίτης υποβαθμίζει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στην ευρωζώνη, ως κάτι συνηθισμένο, και γενικά δηλώνει αισιόδοξος για το ευρώ: «Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος, η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Οι αντίπαλοι του ευρώ έχουν αποτύχει», τονίζει χαρακτηριστικά.