ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, το σχέδιο «Ηρακλής», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily το σχέδιο που έχει κατατεθεί στην Κομισιον δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Παράλληλα σε συναγερμό έχουν τεθεί οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς συνειδητοποιούν ότι το σχέδιο που θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, και το οποίο έχει προωθήσει ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί λόγω πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα, ο κ. Ζαββός δεν έχει απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που έχουν θέσει ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχει αρνηθεί να δώσει την παραμικρή απάντηση στα δεκάδες τεχνικά θέματα που θέτουν οι τράπεζες, θέματα που δημιουργούν ζήτημα ασυμβατότητας του σχεδίου με τις ανάγκες των τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες συνεννόησης με τον κ. Ζαββό και με ορατό πλέον τον κίνδυνο το σχέδιο που θα εγκριθεί από την Κομισιόν να μην είναι λειτουργικό, οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ενημέρωσαν το Σαββατοκύριακο τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο το σχέδιο που θα εγκριθεί να καταλήξει σε φιάσκο, λόγω αδυναμίας των τραπεζών να συμμετέχουν στο σχέδιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο αβεβαιότητας για τις εγχώριες τράπεζες.

Στο απόλυτο σκοτάδι

Ο υφυπουργός οικονομικών φαίνεται ότι περιορίστηκε το προηγούμενο διάστημα σε κάποιες συζητήσεις με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση του σχεδίου χωρίς να τεθεί θέμα κρατικής ενίσχυσης, ωστόσο δεν προχώρησε στην παραμικρή συνεννόηση με τον SSM για τις κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες και την περίμετρο του σχεδίου, ώστε να εξεταστούν πιθανές εποπτικές επιπλοκές, και δεν πραγματοποιήθηκε καμία σχετική διαβούλευση.

Στο απόλυτο σκοτάδι βρίσκονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το σχέδιο, οι τράπεζες, από την συμμετοχή των οποίων θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία του σχεδίου.

«Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τις παραμέτρους του σχεδίου "Ηρακλής". Ό,τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ζαββού και DG Comp έχει γίνει ερήμην όλων των ενδιαφερομένων», επισημαίνει στο Business Daily υψηλόβαθμη πηγή.

Οι διοικήσεις δεν έχουν καμία ουσιαστική ενημέρωση για το σχέδιο και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο σχέδιο.

Τραπεζική πηγή αναφέρει στο Business Daily ότι στις πολλές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Ζαββού και επιτελών τραπεζών, ο υφυπουργός δεν έχει δώσει ούτε μια σελίδα για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Ηρακλής» και πώς θα εφαρμοστεί, και οι σχετικές συζητήσεις περιορίζονται σε μονολόγους του με έντονες διαθέσεις… πατροναρίσματος.

Ημέρες του… 2015

Η επιτυχία του σχεδίου δεν θα κριθεί από την έγκριση της DG Comp αλλά από το κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν χρήση οι τράπεζες, και αυτή τη στιγμή κανείς τραπεζίτης δεν έχει την παραμικρή ιδέα σε τι βαθμό η τράπεζά του θα μπορέσει να συμμετέχει στο σχέδιο και το ύψος των προβληματικών δανείων που θα μπορέσει να μεταφέρει στο σχήμα, παρότι έχει τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για τιτλοποίηση δανείων 30 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2020 θα πραγματοποιηθεί το νέο stress test της ΕΚΤ και είναι απολύτως κρίσιμο οι τράπεζες να βρεθούν με όσο το δυνατό λιγότερα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος της εφετινής χρήσεως. Το σχέδιο του ΤΧΣ, που βασίζεται στο ιταλικό σχέδιο και το οποίο έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Η απόσταση που χωρίζει τις τράπεζες από τον κ. Ζαββό (ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο υφυπουργός μιλά ανοιχτά εχθρικά για τις τράπεζες) θυμίζει τις ηρωικές ημέρες του πρώτου εξαμήνου του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα πλέον απασχολεί την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, καθώς αναγνωρίζεται ότι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την εξυγίανση των τραπεζών και ευρύτερα της οικονομίας δεν μπορεί να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς την σύμφωνη γνώμη την εμπλεκομένων μερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήδη αναζητούνται διορθωτικές πρωτοβουλίες.

Κίνδυνος να αποδειχθεί …άδειο πουκάμισο

Πολλοί αποδίδουν τη στάση Ζαββού, σε άγνοια των συσχετισμών και στο πώς λειτουργούν οι θεσμοί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και στις περιορισμένες εμπειρίες του νέου υφυπουργού, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στους διαδρόμους της Κομισιόν.

Προβληματισμό και πολλές αιτιάσεις προκαλεί ωστόσο και η στάση των μεγάλων τραπεζών. Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, έχουν αποφύγει να αναδείξουν το ζήτημα και να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα, επιλέγοντας την σιωπή. Έτσι στις αγορές και τους επενδυτές έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι πάντες είναι ενημερωμένοι και ευθυγραμμισμένοι με την λύση που προωθεί η κυβέρνηση και η επιτυχία του σχεδίου είναι εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται ότι το ράλι των τραπεζικών μετοχών (+80% σε ετήσια βάση), που έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες τα χαρτοφυλάκια που πόνταραν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στηρίζεται στις προσδοκίες για την δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Το κόστος για τις τράπεζες και ευρύτερα τη χώρα θα είναι πολύ μεγάλο αν ο «Ηρακλής» αποδειχθεί ένα «άδειο πουκάμισο», ενώ τα χρονικά περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αυτή τη στιγμή, κανείς εκτός του κ. Ζαββού και ορισμένων επιτελών της DG Comp δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις τεχνικές παραμέτρους οι οποίες και θα κρίνουν την επιτυχία του σχεδίου, και για το λόγο αυτό οι διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να μην φοβηθούν να μιλήσουν ανοιχτά για το κρίσιμο αυτό θέμα, σχολιάζουν πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα.

Υπάρχει ανησυχία ότι όταν οι αγορές και οι επενδυτές αντιληφθούν την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Ζαββού – διοικήσεων τραπεζών για το κρίσιμο αυτό θέμα θα υπάρξει σημαντική αντίδραση καθώς η γενική αίσθηση που κυριαρχεί στους επενδυτικούς κύκλους είναι ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι ευθυγραμμισμένες και σύμφωνες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Και μπορεί ο υφυπουργός να μην έχει μεταφέρει το παραμικρό για το σχέδιο στους άμεσα ενδιαφερόμενους για το σχέδιο, τις τράπεζες και τους επόπτες, ωστόσο δεν είχε καμία δυσκολία να μιλήσει στη γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο ως «σχέδιο Ζαββού». Στη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Ζαββός μίλησε για πολλές τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου όπως τις εγγυήσεις του δημοσίου, ποιες ομολογίες θα εξασφαλίζουν την εγγύηση του Δημοσίου, πόσα κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν στο ειδικό όχημα, ακόμα και το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο (μέχρι 200 εκατ. ευρώ ετησίως).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Δεν αρκεί ένας «Ηρακλής» για να σωθούν οι τράπεζες

Το Ταμείο χαρακτηρίζει τις τράπεζες «δυσλειτουργικό κινητήρα ανάπτυξης». Συνιστά στην κυβέρνηση να υιοθετήσει συνολική στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια, «φωτογραφίζοντας» και το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Έρχεται η έγκριση στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα»

Εντείνονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» με την ΕΕ να δίνει σύντομα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η λύση του προβλήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.