ΓΔ: 2358.71 0.55% Τζίρος: 41.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:29:44
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η πρόεδρος Σέινμπαουμ αποκλείει αμερικανική επέμβαση κατά των καρτέλ

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απέρριψε και πάλι κάθε ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα της για καταπολέμηση των καρτέλ, μετά από δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ επιθετικών ενεργειών κατά των ναρκωτικών.

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στο μεξικανικό έδαφος κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Η δήλωσή της έρχεται μία ημέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιθετικής δράσης εναντίον των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό και την Κολομβία.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Σέινμπαουμ τόνισε: «Αυτό δεν θα συμβεί». Επανέλαβε τη σταθερή της θέση ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των αιτιών της βίας με κοινωνικά προγράμματα αντί για στρατιωτικές συγκρούσεις με εγκληματικές οργανώσεις.

Χθες, σε ερώτηση για πιθανή αμερικανική επιχείρηση κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Εάν θα εξαπέλυα πλήγματα στο Μεξικό για να βάλω τέλος στη διακίνηση ναρκωτικών; Αυτό δεν αποτελεί για εμένα κανένα πρόβλημα». Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά προβλήματα εκεί κάτω» και υπαινίχθηκε την πιθανότητα αεροπορικών πληγμάτων σε ύποπτα σκάφη, όπως εφαρμόζεται ήδη στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

Η πρόεδρος του Μεξικού υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε επέμβαση από καμία ξένη κυβέρνηση και υπάρχει μία συνεργασία και ένας συντονισμός, όμως δεν υφίσταται καμία υποταγή σε αυτό ούτε ενδεχόμενο να επιτραπεί μία επέμβαση». Υπενθύμισε, επίσης, το ιστορικό προηγούμενο της αμερικανικής επέμβασης στον πόλεμο του 1846-1848, σημειώνοντας ότι τότε οι ΗΠΑ απέσπασαν τη μισή μεξικανική επικράτεια.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της διατηρεί συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας, στην οποία, όπως διαβεβαίωσε, ο σεβασμός της κυριαρχίας του Μεξικού αποτελεί βασική αρχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπέρ στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά καρτέλ σε Μεξικό-Κολομβία

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε εντατικότερες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών καρτέλ σε Μεξικό και Κολομβία, χωρίς να μιλήσει για στρατιωτική επέμβαση, τονίζοντας πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 5 νεκροί καρτέλ από επιχείρηση του στρατού

Η κολομβιανή αστυνομία σκότωσε πέντε μέλη του Clan del Golfo, περιλαμβανομένου ηγετικού στελέχους, λίγο πριν τη συνάντηση Πέτρο-Τραμπ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιέσεις στο Μεξικό για κοινές επιχειρήσεις κατά εργαστηρίων φαιντανύλης

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Μεξικό να επιτρέψει κοινές επιχειρήσεις με αμερικανικές δυνάμεις για καταστροφή εργαστηρίων φαιντανύλης, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Τραμπ μίλησε ακόμη και για πιθανά πλήγματα κατά καρτέλ.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Σέινμπαουμ: Καλή συζήτηση με Τραμπ για ασφάλεια και ναρκωτικά

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για ασφάλεια και ναρκωτικά, ενώ εμπορικά και επενδυτικά ζητήματα τέθηκαν επίσης. Την Κυριακή, ΗΠΑ και Μεξικό συζήτησαν για ισχυρότερη συνεργασία κατά των ναρκοδικτύων.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό-ΗΠΑ: Κατάσχεση τόνων κοκαΐνης σε κοινή επιχείρηση στον Ειρηνικό

Το μεξικανικό Ναυτικό και η αμερικανική ακτοφυλακή κατέσχεσαν τόνους κοκαΐνης σε συντονισμένη επιχείρηση εκτός μεξικανικών υδάτων, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, εν μέσω εντάσεων για τα ναρκωτικά στη Μεξικανική επικράτεια.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.