ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιώργος Πατούλης ομιλία
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Πατούλης: Το claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, καταγγέλλει ότι το μέτρο του claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς, διαλύει οικογένειες και προσβάλλει τη μνήμη ανθρώπων που υπηρέτησαν τη δημόσια υγεία.

Μια συγκλονιστική υπόθεση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το μέτρο του claw back στον ιατρικό κλάδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ έγινε αποδέκτης της ιστορίας ενός μικροβιολόγου 93 ετών, ο οποίος, ενώ νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κλήθηκε να καταβάλει claw back για τα έτη 2013-2015. Το ιατρείο του είχε ήδη κλείσει από το 2016.

Ο γιατρός απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα. Οι συγγενείς του, αδυνατώντας να καλύψουν το οικονομικό βάρος των αναδρομικών απαιτήσεων, θα αποποιηθούν την κληρονομιά ώστε να αποφύγουν χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.

Το περιστατικό αυτό, αν και ιδιαίτερα δραματικό, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλοί εργαστηριακοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αναδρομικό claw back, ενώ αρκετοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί με δάνεια για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, εξυπηρετώντας ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κλίμα απόγνωσης στον ιατρικό κόσμο, με χαρακτηριστική τη δήλωση συναδέλφων ότι «ούτε να πεθάνουμε δεν μας επιτρέπεται».

Ο ΙΣΑ διεκδικεί την κατάργηση του claw back και τη διαγραφή των τεχνητών χρεών παρελθόντων ετών, καθώς πλέον παρακρατείται έως και το 95% των υποβαλλόμενων δαπανών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως, παρά τις μικρές βελτιώσεις των τελευταίων ετών, η έκταση των συσσωρευμένων απαιτήσεων είναι τέτοια που το claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς, προκαλεί διάλυση οικογενειών και προσβάλλει τη μνήμη ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ, όπως υπογραμμίζει, θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του μέτρου μέχρι τη δικαίωση του ιατρικού κόσμου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση 100% για δαπάνες αποκατάστασης τραυματιών των Τεμπών

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει 100% τις δαπάνες για υπηρεσίες και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά για τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών, μέσω ατομικής αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σωκράτης Φάμελλος χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Μεγάλα κενά και έλλειψη παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις και υποβάθμιση στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι λειτουργεί με μόλις 17 γιατρούς σε 48 θέσεις και χωρίς παιδίατρο, ζητώντας προσλήψεις και αυτονομία για το νοσοκομείο.
Γιατρός με tablet
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Πρόταση για 24ωρα Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας

Συνάντηση Γ. Γαβρίλη με τον πρόεδρο του ΙΣΠ, Ν. Πλατανησιώτη, και δημοτικούς συμβούλους, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας Πειραιά και συζήτησε τις δράσεις πρόληψης και τη δημόσια υγεία στον δήμο.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρδιαγγειακά: 1,7 εκατ. θάνατοι ετησίως στην ΕΕ, κόστος 282 δισ. ευρώ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ, με 1,7 εκατ. θανάτους ετησίως και κόστος 282 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα παραμένουν πρώτη αιτία θανάτου, με επιβαρυντικούς παράγοντες κάπνισμα, παχυσαρκία και ρύπανση.
Κερί σε σκοτάδι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Τρεις θάνατοι βρεφών μετά από ανακληθέν βρεφικό γάλα

Οι αρχές στη Γαλλία αναφέρουν 3 θανάτους βρεφών που φέρονται να κατανάλωσαν ανακληθέν βρεφικό γάλα. Στους 14 οι νοσηλευθέντες, χωρίς ακόμη σαφή αιτία. Έρευνα σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται διεθνείς αποσύρσεις παρτίδων λόγω πιθανής τοξίνης σερουλίδης.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αθηναίων - Αντικαρκινική: Μνημόνιο για πρόληψη και στήριξη ασθενών

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο για δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και στήριξης ασθενών, με δωρεάν εξετάσεις και έμφαση σε ευάλωτες ομάδες.