ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνικά Ομόλογα

Βγαίνει στην αγορά η Ελλάδα τον Μάιο, αντλεί 2 δισ. με 10ετές ομόλογο

Στόχος της κυβέρνησης από την έξοδο στις αγορές είναι να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες των μέτρων στήριξης, οι μισθοί Δημοσίου και οι συντάξεις.

Έξοδο στις αγορές το Μάιο με δεκαετές ομόλογο σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ και να ανεβάσει τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων για την χρηματοδότηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η κίνηση αυτή παρά το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές υπαγορεύεται από την ανάγκη να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και για την κάλυψη των μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων που «τρέχουν» τη στιγμή που ο προϋπολογισμός χάνει έσοδα από φόρους λόγω της κρίσης

Η έξοδος στις αγορές το Μάιο εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο καθώς και άλλες χώρες που οι οικονομίες τους κλυδωνίζονται από τον ιό σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές πράγμα που θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια δανεισμού.

Θα είναι η δεύτερη έκδοση μέσα το 2020 μετά το 15ετές ομόλογο τον Ιανουάριο μέσω του οποίου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Στην παρούσα συγκυρία οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι απαγορευτικές καθώς η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,891% από το 1,911% που ήταν το τελικό επιτόκιο δανεισμού στην έξοδο του Ιανουαρίου ενώ το 10ετές έκλεισε χθες στο 1,837% απέχοντας βέβαια αρκετά από το ιστορικό χαμηλό του 1%.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται τον Ιούνιο έρχεται πιο κοντά η χρήση μέρους των χρημάτων από το μαξιλάρι των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, αλλά αυτό προϋποθέτει την έγκριση των θεσμών. Επισημαίνεται ότι με βάση το Μνημόνιο τα 16 δισ. ευρώ έχουν κλειδώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πειραχτούν.

Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα ποντάρει στην επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν από τους θεσμούς, στην μετακύλιση των πληρωμών του χρέους για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος και στην άντληση ενός ποσού 12-13 δις. ευρώ μέσω της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη του διεθνούς sell-off τα ομόλογα: Τι σημαίνει η νέα αναταραχή

Γιατί οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις κρατικών τίτλων σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα δέχθηκαν χθες την ισχυρότερη πίεση. Ποιες είναι οι «άμυνες» της χώρας και γιατί θεωρείται απίθανη μια επανάληψη κρίσεων του παρελθόντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη η κυβέρνηση για έξοδο στην αγορά ακόμη και πριν το Πάσχα

Σενάρια έκδοσης 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, αλλά και επανέκδοσης του 10ετούς τίτλου του Δημοσίου εξετάζει το υπ. Οικονομικών, ενώ η πανδημία οδηγεί σε αύξηση του στόχου δανεισμού από τα 12 στα 16 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο

Έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και παράταση ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση. Άντληση ρευστότητας από την αγορά τον Σεπτέμβριο με έκδοση ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελιγμοί αποφυγής του ESM με νέα έξοδο στην αγορά ομολόγων

Κάθε άλλη πηγή ρευστότητας, μεταξύ άλλων και μια νέα έκδοση 10ετών ομολόγων, θα αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι να ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο για το πρόγραμμα του ESM για την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα ρευστότητας τον Ιούνιο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ως τις αρχές Ιουνίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επόμενη έξοδο στην αγορά, ώστε να περιορίσει την πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων. Αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.