ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
Υπολογισμοί φόρων και σύνταξη φορολογικών δηλώσεων από λογιστές σε σύγχρονο γραφείο.

Επτά στους δέκα πολίτες έχουν ήδη υποβάλει την φορολογική δήλωση

Έως τώρα, πάνω από 4,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί, με περισσότερους από επτά στους δέκα φορολογούμενους να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, έναν μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουλίου.

Σημαντική ανταπόκριση παρουσιάζουν φέτος οι φορολογούμενοι, καθώς περισσότεροι από επτά στους δέκα έχουν ήδη ολοκληρώσει την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, έναν μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν κατατεθεί πάνω από 4,8 εκατομμύρια δηλώσεις μέχρι σήμερα.

Η επεξεργασία των εκκαθαριστικών φανερώνει πως το 68% των δηλώσεων είναι είτε μηδενικές είτε πιστωτικές, γεγονός που απαλλάσσει τους αντίστοιχους φορολογούμενους από την καταβολή επιπλέον φόρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν επιστροφές.

Τα βασικά μεγέθη των φετινών δηλώσεων

Ειδικότερα, 1.127.431 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, με το μέσο ποσό να ανέρχεται στα 341 ευρώ, ενώ περίπου 1,55 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο, με μέση επιβάρυνση τα 1.810 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές δηλώσεις, δηλαδή 2,2 εκατ., είναι μηδενικές.

Παράλληλα με την αυξημένη υποβολή δηλώσεων, τα ελεγκτικά τμήματα της ΑΑΔΕ εντείνουν τους ελέγχους και αξιοποιούν τα φετινά δεδομένα, στοχεύοντας στην ανίχνευση αδήλωτων εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας ψηφιακών διασταυρώσεων, ώστε να αξιοποιηθούν προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Ψηφιακή εποχή στη φορολογική διοίκηση

Η νέα μονάδα θα απαρτίζεται από στελέχη με εξειδίκευση στην πληροφορική και στην ανάλυση big data, ενώ θα έχει πρόσβαση σε διευρυμένο δίκτυο δεδομένων, τόσο εγχώρια όσο και από διεθνείς πηγές, όπως αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και ξένα χρηματιστήρια.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των διασταυρώσεων σε πραγματικό χρόνο και η ανακάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής αλλά και ξεπλύματος χρήματος.

Η χρήση προηγμένων αλγορίθμων, η ανάλυση ψηφιακών τιμολογίων και η συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τον νέο ψηφιακό «οπλισμό» της φορολογικής διοίκησης. Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η επέκταση των ελέγχων σε τελωνεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες ελέγχου για το 2024

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε λειτουργία τέσσερα κεντρικά ελεγκτικά προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων:

  • Έλεγχος εξωτερικού (DAC1): Επικεντρώνεται στη διασταύρωση πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας DAC1 για τα εισοδήματα του 2020 από το εξωτερικό, με στόχο την ολοκλήρωση του 50% των ελέγχων μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.
  • Έλεγχος μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ: Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που δήλωσαν μηδενικά ποσά το 2024 ενώ διατηρούσαν κανονική λειτουργία ως το τέλος του 2023. Πέρσι, 1.706 αντίστοιχες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε διορθώσεις για εκροές άνω των 60 εκατ. ευρώ.
  • Συνδυασμένοι έλεγχοι ΦΜΥ και ΕΦΚΑ: Μέσω διασταύρωσης των δηλώσεων ΦΜΥ με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, εντοπίζονται επιχειρήσεις με αποκλίσεις. Η διαδικασία γίνεται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένη, χάρη και στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή.
  • Αναδρομικά 2021: Οι φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά το 2021 καλούνται να τα δηλώσουν έως τον Ιούλιο του 2025. Η μη δήλωση συνεπάγεται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ η ορθή δήλωση προσφέρει διευκολύνσεις πληρωμής έως 48 δόσεις.

myDATA: Η νέα εποχή στην εποπτεία των δηλώσεων

Η πλήρης ενεργοποίηση του myDATA επιταχύνει τη μετάβαση της ΑΑΔΕ προς τον ψηφιακό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ πλέον συντάσσονται αυτόματα, βασιζόμενες στα ηλεκτρονικά βιβλία, μειώνοντας σημαντικά τις ανάγκες για επιτόπιες ελεγκτικές δράσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση των λειτουργιών, όπως η ενσωμάτωση των στοιχείων στο έντυπο Ε3 για τον άμεσο προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατασχεμένα πακέτα τσιγάρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αποκαλύφθηκαν δύο υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, με πάνω από 477.000 τεμάχια να κατάσχονται, εκ των οποίων 362.800 εντοπίστηκαν σε δέματα με προορισμό Γερμανία και Βέλγιο.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος ΑΑΔΕ σε ιατρείο Κολωνακίου λόγω υπόθεσης Μαζωνάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται φορολογικός έλεγχος από την ΑΑΔΕ στο ιατρείο στο Κολωνάκι, με συγκέντρωση στοιχείων και έλεγχο τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών παραστατικών, παράλληλα με τις έρευνες για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη.
Φόρος και υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ από ΑΑΔΕ σε εταιρεία για «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή

Πρόστιμα ύψους σχεδόν 2 εκατ.ευρώ επιβλήθηκαν σε επιχείρηση της Θεσσαλίας από την ΑΑΔΕ για «επέμβαση» σε ταμειακές μηχανές με στόχο την απόκρυψη συναλλαγών και μη απόδοση ΦΠΑ.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 13 μέτρα της ΑΑΔΕ κατά των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους

Οι 13 παρεμβάσεις που υλοποιεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς διαπιστώνει πως αδιαφορούν για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Η Ευγενία, η πρώτη ψηφιακή σύμβουλος στην 90η ΔΕΘ

Η ΑΑΔΕ συμμετέχει στη 90ή ΔΕΘ (5-13/9/2026), παρουσιάζοντας τεχνολογικές και ψηφιακές υπηρεσίες, με έμφαση στην Ευγενία, το πρώτο ψηφιακό avatar του Δημοσίου που παρέχει πληροφορίες στους πολίτες με φυσικό λόγο.