ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την «άμυνα» της οικονομίας έναντι των δασμών εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.

Με το θέμα των δασμών και των ελληνικών εξαγωγών αναμένεται να ασχοληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 10:00, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τονίζει το ertnews.gr.

Στην ατζέντα του συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί η εκτίμηση της κατάστασης, η προετοιμασία της εθνικής αντίδρασης, η συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Παράλληλα αναμένονται πρωτοβουλίες θωράκισης της εξωστρέφειας της οικονομίας, μεταξύ αυτών η διευκόλυνση των εξαγωγών σε άλλες αγορές.

Στο συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο όργανο, το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο είχε συσταθεί το 2019 στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, ενεργοποιείται εκ νέου με στόχο να συντονίζεται ο «οικονομικός κύκλος» που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος είναι η οικονομική κυβερνητική πολιτική εκτός από την μακροοικονομία να εστιάσει και στη μικροοικονομία δηλαδή στις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα, τις υποδομές κ.α.

Στο νέο τοπίο που δημιουργεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση του χθες στο facebook. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο» και προαναγγέλλει ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στη συν-διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της νέας ευρωπαϊκής άμυνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, παρουσίασε δράσεις για τη στέγαση και στάση για την πράσινη μετάβαση.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Γκαρά: Η κυβέρνηση περιορίζει τις διαδηλώσεις στο όνομα του μνημείου

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ως πρόσχημα για περιορισμό των διαδηλώσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στρατηγικό... σπρώξιμο Τσίπρα, μείωση φόρου για ΜΜΕ και άλλες παροχές

Διάλεξη Τσίπρα περι στρατηγικής (το δυνατό του σημείο), ανοιξιάτικη μείωση φόρου για τις ΜΜΕ, επίσπευση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, η πάπια και οι ΑΠΕ, τα έσοδα του τουρισμού και το αδύναμο σημείο το Σπίτι μου 1 & 2.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης εργαλειοποιεί το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση ενός συμβόλου εθνικής ενότητας, επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό.