ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λιμάνι Πειραιά πλοία

ΟΛΠ: Σε ιστορικά υψηλά τα καθαρά κέρδη το 2024, μέρισμα 1,92 ευρώ/μετοχή

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος και την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρείας, σημειώνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Αυξημένα κατά 30% ήταν τα καθαρά κέρδη στα 87,4 εκατ. που κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (ΟΛΠ) για το 2024, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Διοίκηση προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 1,92 ευρώ ανά μετοχή, ενισχυμένο κατά 43,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέρισμα του 1,336 ευρώ του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος και την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρείας, σημειώνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως τονίζει η εταιρεία, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 230,9 εκατ., αυξημένα κατά 5% ή 11,1 εκατ. σε σύγκριση με το 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 112,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 17,4%.  

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας και της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 204,5 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Στους επιμέρους επιχειρησιακούς τομείς, η κρουαζιέρα κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι στοχευμένες συνεργασίες ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση του Πειραιά ως κορυφαίου κόμβου κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο σταθμός αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 28,2%, κυρίως λόγω της ανόδου των εσόδων αποθήκευσης και της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης. Η θετική αυτή επίδοση αντιστάθμισε τη μείωση του φορτίου διαμετακόμισης, αναδεικνύοντας την αποδοτικότητα του τομέα.

Ο Προβλήτας Ι, τον οποίο διαχειρίζεται απευθείας η ΟΛΠ Α.Ε., παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 10,1%, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διακίνησης φορτίων στο δεύτερο εξάμηνο. Οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σημείωσαν μείωση εσόδων 6,5% λόγω της μείωσης διακίνησης κυρίως στο πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, η δραστηριότητα στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διατηρώντας τα συνολικά έσοδα των προβλητών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στο ίδιο επίπεδο, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία επηρέασε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στην ακτοπλοΐα, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων κατά 6,5% λόγω αύξησης τόσο στην μεταφορά επιβατών όσο και οχημάτων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο του Πειραιά ως βασικού πυλώνα της εγχώριας ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη διατήρησε έντονη δραστηριότητα το 2024, και τα συνολικά έσοδα από ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Su Xudong, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών και λειτουργικών επιδόσεων. Παρά το παγκόσμιο αβέβαιο περιβάλλον, καταφέραμε να καταγράψουμε εκ νέου ιστορικά αποτελέσματα, επενδύοντας ταυτόχρονα στο μέλλον του λιμένα. 

Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη της στρατηγικής μας και την αφοσίωση των ανθρώπων μας. Το προτεινόμενο μέρισμα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και να στηρίζουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λιμένα και την ελληνική οικονομία.»

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια-μαρίνες για ανάπτυξη και δουλειές

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως οι επενδύσεις σε λιμάνια κι ακτές ενισχύουν την οικονομία, φέρνουν δουλειές και αυξάνουν την αξία περιουσιών. Προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη για όλους, μέσω αναβάθμισης υποδομών και ενίσχυσης του τουρισμού.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για Οργανισμούς Λιμένων

Οι περισσότεροι φορείς χαιρέτισαν θετικά το νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας για τους λιμένες. Τονίζεται η σημασία των νέων ρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό, διαμόρφωση τιμολογίων και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στη διαφάνεια.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο Οργανισμών Λιμένων

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία των Οργανισμών Λιμένων, με ρυθμίσεις για τα τέλη και τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού λιμένων.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμη η Τεχεράνη να ανοίξει τα Στενά αν χαλαρώσουν οι ΗΠΑ

Το Ιράν δηλώνει πως μπορεί να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ σε επτά μέρες αν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν την πίεση και άρουν τον αποκλεισμό. Η Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν ξανά στρατιωτικές επιχειρήσεις.