Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα πλέον είναι μέσα στις φθηνότερες χώρες.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στην κατηγορία του απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων (40 μεζούρες), η Ελλάδα ανάμεσα σε οκτώ χώρες είναι η δεύτερη φθηνότερη μετά την Πορτογαλία. Αναλυτικά οι τιμές, σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, έχουν ως εξής:
- Ελλάδα 6.21 ευρώ
- Ηνωμένο Βασίλειο 8.22 ευρώ
- Ισπανία 8.38 ευρώ
- Πορτογαλία 5.10 ευρώ
- Γαλλία 8.07 ευρώ
- Ιταλία 8.38 ευρώ
- Γερμανία 7.73 ευρώ
- Ρουμανία 8.42 ευρώ
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά από δύο χρόνια όπου οι τιμές στα απορρυπαντικά ρούχων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς ήταν ακριβότερα έως και 361% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα τιμών για τις τιμές πώλησης των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων σε κάψουλες (pods) και σκόνη πλύσης (powder) των P&G και Unilever στην Ελλάδα, όπου οι δύο εταιρείες είχαν μερίδιο 66% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με βάση την έρευνα που είχε διεξαχθεί την περίοδο 9-15 Ιανουαρίου 2023 όπου οι τιμές ήταν πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε έκπτωσης είχαν προκύψει τα εξής:
- Τα προϊόντα Ariel (κάψουλες) ήταν ακριβότερα στην Ελλάδα από 130,20% έως 270,57% σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα. Η σκόνη πλυντηρίου πωλούνταν ακριβότερα από 94% έως 172% με τη μεγαλύτερη απόκλιση να εντοπίζεται στις μικρές συσκευασίες.
- Τα προϊόντα Skip (κάψουλες) πωλούνταν στην Ελλάδα ακριβότερα από 113,92% έως 301,10% σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα, ενώ στην περίπτωση της σκόνης πλυντηρίου πωλούνταν ακριβότερα από 160% έως 361%.
Ωστόσο προκειμένου να σημειωθεί μείωση στις τιμές των απορρυπαντικών, το υπουργείο Ανάπτυξης πήρε κάποια μέτρα, ενώ πολλές εταιρείες προχώρησαν σε προσφορές. Έναν χρόνο μετά, σύμφωνα με τη Circana συνολικά το 2024, η ένταση των προσφορών στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ήταν μεγάλη, ειδικά στην κατηγορία των απορρυπαντικών/καθαριστικών, όπου το ποσοστό του τζίρου που προήλθε από τις προωθητικές ενέργειες έφτασε σε 25,9%.
Τι θα αλλάξει με τον κώδικα δεοντολογίας
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται προσφορές αναμένεται να αλλάξει, καθώς το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης τιμής, οπότε και υπάρχει ο φόβος ότι οι τιμές θα ανέβουν.
Σούπερ μάρκετ αλλά και όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα πρέπει να ξεχάσουν ότι ήξεραν μέχρι σήμερα και να λειτουργήσουν χωρίς προσφορές και προωθητικές ενέργειες, χωρίς όμως ωστόσο να αυξήσουν τις τιμές.
Στόχος της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου – «γρίφου» από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει έλεγχος στις παραπλανητικές για τον καταναλωτή προωθητικές ενέργειες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι προσφορές που ήξεραν οι καταναλωτές μέχρι σήμερα (συσκευασίες προσφοράς 2+1 δώρο ή 1+1 δώρο, κ.α.) θα πάψουν να ισχύουν, καθώς θα πωλούνται συσκευασίες των τριών ή των δύο τεμαχίων στην τιμή όμως της προσφοράς.
Παρά το γεγονός όμως ότι η εφαρμογή του κώδικα θα ξεκινούσε την 1η Μαρτίου, ωστόσο όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να πάρει μία μικρή παράταση, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν όλοι οι φορείς τις προτάσεις τους και να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, ώστε να βγει κερδισμένος ο καταναλωτής, καθώς οι επιχειρήσεις θα κάνουν περισσότερες πραγματικές προσφορές και όχι παραπλανητικές.