Ισχυροποιείται το μέτωπο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς οι τρεις χώρες διευρύνουν τις συνεργασίες τους στον τομέα της ενέργειας και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν εκ νέου αλλαγές που θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29 που λαμβάνει χώρα στο Αζερμπαϊτζάν αυτές τις ημέρες, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συναντήσεις μεταξύ των τριών χωρών.
Με αιχμή την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου (έργο φυσικού αερίου) και την εισαγωγή μέτρων από την Κομισιόν που θα προστατεύουν τους καταναλωτές από την αστάθεια της αγοράς ρεύματος, οι τρεις χώρες αναζητούν άμεσες λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.
Στη διάσκεψη του ΟΗΕ συμμετείχε ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μίλησε για τις πολιτικές που απαιτεί η προσαρμογή στο νέο κλίμα και για τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη σημαντικών ενεργειακών στόχων.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε πάνελ στο ελληνικό και στο βουλγαρικό περίπτερο με ομολόγους του υπουργούς από την Βουλγαρία, την Μολδαβία και την Ρουμανία, με τους οποίους συζήτησε τα οφέλη από την περιφερειακή συνεργασία τους σε έργα.
«Οι συνεργασίες μεταξύ των τριών χωρών στο Μπακού ήταν στενές και εποικοδομητικές», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Business Daily.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Ενέργειας θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την κοινή στρατηγική που έχει χαράξει με τις δύο γειτονικές χώρες σε κλιμάκιο της Κομισιόν που θα επισκεφθεί την Αθήνα.
«Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να αφορά στο φαινόμενο αυτό που εμφανίζεται στην ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος δεν θα επιτρέπει αυτές τις δυσλειτουργίες στην χονδρική αγορά ενέργειας να περνούν στην λιανική και θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες και υπερβολικά υψηλές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης.
Τόνισε δε, ότι διαπιστώνει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι τα φαινόμενα αυτά δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή. «Πλέον δεν είμαστε στη φάση συζήτησης, είμαστε -εμείς τουλάχιστον- στη φάση εύρεσης άμεσης λύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέρχεται η επιδότηση
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναζητεί άμεση λύση στην ανοδική τιμή της ενέργειας εξετάζοντας την επαναφορά της επιδότησης που αυτή τη φορά θα καλύπτει όχι μόνο τους οικιακούς χρήστες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε την υποστήριξη των παρόχων στην προσπάθεια της συγκράτησης των τιμών, όπως η ΔΕΗ που με έκπτωση κράτησε την τιμή ανά κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια τον Αύγουστο στα 15 λεπτά.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης για τον επόμενο μήνα - όπως κάναμε και τον Αύγουστο - θα υπάρχει στήριξη. Δεδομένο. Δεν θα δουν, δηλαδή, υπέρμετρες αυξήσεις οι καταναλωτές». Μετά από ερωτήσεις σχετικά με το πότε μπορεί να γίνει αυτό απάντησε «όποιο μήνα χρειαστεί».
«Μπορεί να μην χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα, δύο μήνες. Όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το κράτος υπέρμετρες αυξήσεις στους καταναλωτές, δηλαδή να μην πληρώσουν οι καταναλωτές αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται λόγω των τιμών χονδρικής και κάποιων άλλων λόγων, η κυβέρνηση θα παρέμβει και αυτό που λέω έχει ως τεκμήριο αξιοπιστίας το γεγονός ότι ειδικά για το ρεύμα η ελληνική κυβέρνηση - επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη - λόγω αυτής της κρίσης, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη, συναρτήσει του ΑΕΠ μας, για τη στήριξη στο ρεύμα. Όταν οι αυξήσεις, λοιπόν, είναι αδικαιολόγητες υπάρχουν οι μηχανισμοί, τους έχουμε εφαρμόσει και στο παρελθόν και ο νοών νοείτω, όπου εκεί δεν θα στηρίξουμε μόνο, θα επέμβουμε», τόνισε ο ίδιος.