ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» σε δυο επιχειρήσεις στη Ρόδο και τη Μεσσηνία

Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν καθώς και οι δύο βρέθηκαν να μην έχουν εκδώσει μεγάλο αριθμό αποδείξεων. Ποιες είναι οι παραβάσεις που οδηγούν σε κλείσιμο.

Στο κλείσιμο δύο ακόμα επιχειρήσεων, σε παραλία της Ρόδου και γνωστό εστιατόριο στην Γιάλοβα, για 48 ώρες, προχώρησαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ, το πρώτο λουκέτο αφορά σε πολύ γνωστό εστιατόριο στη Γιάλοβα Μεσσηνίας. Εκεί, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 11 αποδείξεις, καθαρής αξίας άνω των 2.900 ευρώ. Εκτός από τη σφράγιση, επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που αναλογούν, ενώ άρχισε η σε βάθος ετών έρευνα στα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας.

Ενώ, σε γνωστή παραλία στη Ρόδο, οι ομπρέλες beach bar είναι κλειστές και δεμένες για 48 ώρες. Για αυτό το διάστημα, η επιχείρηση δεν θα λειτουργεί, αφού διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει περισσότερες από 45 αποδείξεις.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, (Α 1093/13 Ιουνίου 2024) διευκρινίζεται ότι οι παραβάσεις που οδηγούν στο «λουκέτο» είναι οι ακόλουθες:

  1. Η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
  2. Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
  3. Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.
  4. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.
  5. Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή παρακολούθηση αποθεμάτων και νέες αλλαγές για επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ περνά στη Β' Φάση του ψηφιακού συστήματος ιχνηλασιμότητας αποθεμάτων, με εφαρμογή σε δύο στάδια από 1/1/2027, δίνοντας προσαρμοστικό χρόνο στις επιχειρήσεις για τις νέες ψηφιακές διαδικασίες διακίνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζί με το Μητρώο Ακινήτων έρχεται και νέα ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες

Το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων έρχεται τον Δεκέμβριο και εάν υπάρχουν λάθη για τη διόρθωσή τους από τους ιδιοκτήτες απαιτούνται μετρήσεις από μηχανικούς και βεβαιώσεις από συμβολαιογράφους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyDATA: Περιορισμοί στην ανίχνευση συναλλαγών χωρίς απόδειξη

Η ΑΑΔΕ απαντά σε ερωτήματα για τις πρόσφατες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως οι έλεγχοι αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και γίνονται χιλιάδες ετησίως, με παράλληλες έρευνες και εντατικοποίηση των δράσεων για το 2026.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σημαντικό το έργο του Ελληνικού FBI για τη διαφθορά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στον Alpha 98,9 τα σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέροντας τη σύσταση του «Ελληνικού FBI» και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για αδράνεια και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.